Кому в Україні наобіцяли доступну іпотеку?

Читать на русском

У системі «Слово і діло» налічується 10 актуальних обіцянок представників влади щодо іпотечних кредитів для населення, ще 6 обіцянок на цю тему зафіксовані як виконані і 5 - як невиконані.

Так, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник озвучив дві обіцянки на цей рахунок: у березні 2013 року міністр повідомив, що в рамках програми здешевлення іпотеки 3+13 % в 2013 році планується укласти 6700 договорів.

9 липня того ж року Темник вже пообіцяв, що його відомство планує здійснити компенсацію за іпотечними кредитами 4140 сім'ям. За словами міністра, на ці цілі з держбюджету буде виділено 300 млн. грн.

Обіцянки щодо іпотечного кредитування давали також і губернатори областей: більше року тому, 7 грудня 2012 року, голова Харківської ОДА Михайло Добкін запевнив, що фінансування програми іпотечного кредитування для всіх громадян, які вже оформили документи або перебувають в процесі придбання житла, буде продовжено в повному обсязі.

Його дніпропетровський колега Дмитро Колесніков 28 травня 2013 року заявив , що в поточному році пільгове кредитування за програмою «Доступне житло» нададуть більш ніж 300 сім'ям Дніпропетровської області.

У свою чергу голова Волинської ОДА Борис Клімчук 7 червня 2013 року пообіцяв, що в цьому ж році за програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів в області буде виділено 4,6 млн. грн.

Тема іпотечного кредитування фігурувала і в обіцянках народних депутатів від партії влади. Так, у жовтні 2012 року регіонал Володимир Вечерко повідомив про плани уряду щодо введення нової системи житлових кредитів для населення - згідно з обіцянкою нардепа, ця система передбачатиме купівлю квартири під 3% річних за лізинговою схемою.

Колега Вечерка по фракції ПР Тетяна Бахтєєва у своїй передвиборчій програмі на парламентських виборах-2012 обіцяла запровадити механізм здешевлення вартості іпотечних кредитів для молодих сімей, а ще одна представниця ПР Віталіна Дзоз внесла в свою виборчу програму пункт про надання бюджетникам безвідсоткових іпотечних кредитів.

Сприяти розвитку житлового будівництва в рамках програми державної іпотеки обіцяв на торішніх виборах до Ради черговий регіонал В'ячеслав Задорожний, тоді як ще один його колега по фракції Юрій Шаповалов обіцяв зробити іпотечне кредитування молодіжного житлового будівництва доступним для жителів свого округу.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров обіцяв, що уряд має намір виділити 10 млрд. грн. на іпотечне кредитування в 2012 році, але ця обіцянка була провалена.

«Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: