У 2017 році Європа хоче бачити в Україні перемогу над корупцією

Читать на русском

Генсек Ради Європи презентував план дій для України на 2015-2017 роки, який передбачає три складові: незалежна судова влада і перемога над корупцією, децентралізація та захист прав людини.

Про це в Києві заявив генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Кореспондент».

«Є три гарантії, які повинна забезпечувати нова Конституція, процес реформ, і всі ці пріоритети закладені в наш план», – говорить Ягланд.

Генсек зазначив, що Україна вже зробила ряд важливих кроків, зокрема обмежила владу генерального прокурора, прийняла закон про забезпечення прав на справедливий суд та пакет антикорупційних законів. Однак ще є над чим працювати, додає Ягланд. «Треба зробити більше. Будь-який натяк на кумівство послаблює Україну. Чим нижче довіра суспільства, тим менше міжнародної поваги і тим менше іноземних інвестицій», – зазначив він.

Окрему увагу Європа зосередить на успішній, ефективній і дієвій децентралізації. Ягланд підкреслює, що це складний процес для будь-якої країни, однак він неминучий.

«Децентралізація – складний процес для будь-якої країни і це вікно можливостей з кожним днем закривається: як змінити форму територіального управління, які повноваження отримають місцеві громади над зібраними податками. Навіть у моїй країні, в Норвегії, де живуть тільки 5 млн осіб, нам теж довелося децентралізувати владу», – сказав він.

Третім пріоритетом, на якому базується план реформ від Ради Європи, Ягланд назвав захист прав людини.

«Ми також хочемо бачити, як буде впроваджуватися закон про захист внутрішньо переміщених осіб. Тисячі кримських татар та інші люди, які покинули все, що у них було і бігли від насильства, їх соціальні права повинні поважатися, у них повинна бути можливість об'єднатися з родиною і повернутися додому, відновити своє життя», – зазначив він.

Сюди він також відніс і необхідність припинення торгівлі людьми, забезпечення свободи ЗМІ, захист прав меншин. «Є одна сфера, яку я хочу виділити – Україна має покінчити з жорстоким поводженням і безкарністю у в'язницях і в міліції», – резюмував Ягланд.  

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: