Боротьба за пострадянську незалежність триває – Грібаускайте

Читать на русском

Територія України сьогодні – тест на міцність НАТО. І якщо Путін побачить брак лідерства чи підтримки, він прийде до кордонів країн Балтії.

Про це в інтерв’ю CNN розповіла Президент Литви Даля Грібаускайте, пише«Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду».

На її думку, війна в Україні наразі є загрозою для всього західного світу і випробуванням на міцність для НАТО. За 25 років країни Балтії звикли до такої поведінки РФ, до порушень міжнародного права, тому зараз вона їх не надто дивує, хоча Росія і інтенсифікувала свої дії.

«Це не лише проти нас. Це проти всього ЄС. Захід має поставитись до цього дуже серйозно», – наголосила Президент Литви та додала, – «Ми думали, що незалежність – це назавжди. Але зараз, коли пострадянський імперіалізм уже біля наших кордонів, ми бачимо, що боротьба триває».

Даля Грібаускайте позитивно оцінює навчання, що проводитиме США в країнах Балтії. Але, на її погляд, основна боротьба триває на території України.

«Я позитивно оцінюю навчання в країнах Балтії, однак сьогодні місце, де триває боротьба за свободу – територія України. Якщо не зупинити Путіна в Україні, він буде на наших кордонах. Тому потрібно зупинити його там», – підкреслила Грібаускайте.

Очільниця литовської держави вважає, ризик, що Путін захоче випробувати НАТО на міцність існує. «Тест для НАТО сьогодні – територія України, і якщо він побачить брак лідерства, брак підтримки, я переконана, він спробує випробувати нас», – заявила вона.

Крім того, Президент Литви відзначила брак рішучості Заходу в оцінках і діях щодо агресивної політики Росії, на її думку, це дуже небезпечно.

«На сьогодні для деяких західних лідерів простіше не сприймати все серйозно, не приймати рішень. Але чим довше ми будемо відкладати прийняття рішень, дозволяти Путіну проводити агресивну політику, брехати, тим небезпечнішим він ставатиме», – сказала Даля Грібаускайте.

Зазначимо, саме Литва і литовський лідер активно виступають за підтримку України. Так Литовська Республіка передала українській армії елементи озброєння на прохання Києва. А згідно з рейтингом Інституту світової політики Президент Литви Даля Грібаускайте стала головним лобістом України у світі в 2014 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: