Через подорожчання аграрії змушені сіяти китайську пшеницю – експерт

Читать на русском

Через підвищення вартості основних компонентів – техніки, палива, мінеральних добрив, засобів захисту рослин – весняно-польові роботи будуть проведені або не в повному обсязі, або ж вони будуть проведені неякісно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса, аналізуючи посівну кампанію в 2015 році.

Мінагрополітики оцінює необхідне фінансування для весняно-польових робіт у 2015 році в розмірі 60 млрд грн та аграрії називають іншу суму – 80 мільярдів. На сьогоднішній день сільськогосподарські підприємства заявляють – на посівну катастрофічно не вистачає грошів. У Бюджеті закладено лише 300 мільйонів на відшкодування відсоткової ставки на банківські кредити та і цього дуже мало. Адже банківські послуги абсолютно недоступні українським аграріям, бо знаходяться в позамежних кредитних процетних ставках – від 30-45%.

«Весняні польові роботи будуть проведені або не в повному обсязі, або ж вони будуть проведені неякісно. Щодо обсягу – це означає, що не зможуть засіяти всю територію, яка була передбачена, швидше за все розбіжність буде в межах 15-20% від запланованих (без урахування криму і сходу – ред.)», – каже Ліссітса.

Що до якості, додає експерт, то аграрії будуть зумушені економити, або ж зовсім відмовитись від деяких компонентів. Так перевагу високоякісному насінню та захисту рослин віддадуть на користь вітчизняної або китайської генериками, від мінеральних добрив – відмовляться.Такий крок призведе до зниження врожайності на 25-30%, каже аграрій.

А от передбачати ціни експерт не береться, каже це питання вирішує не Україна. «Ми будемо прив'язані до цін, які на Чиказькій товарній біржі, тенденцій до серйозних підвищень на світових ринках на осінь, поки не очікується».

Щодо дефіциту, то прогнозувати зарано, каже Ліссітса, «зараз рано і сенсу немає, перші прояснення будуть десь в середині-кінці травня, коли ми будемо розуміти скільки гектарів було реально засіяно, і скільки зійшло».

Тож на сьогоднішній день, аграрії не розраховують на підтримку збоку держави, лише на свої сили та гарну погоду, резюмує президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: