У Кабміні згадали про НАТО: затверджують програму співпраці на 2015 рік

Читать на русском

На засіданні в середу, 18 лютого уряд планує розглянути питання річної національної програми співпраці України з НАТО на 2015 рік.

Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Сьогодні уряд схвалить і представить на розгляд президенту України річну цільову програму співпраці між Україною і НАТО», – заявив Яценюк.

За його словами, співпраця з НАТО буде розвиватися за п'ятьма основними напрямками:

1. Модернізація систем зв'язку та обміну інформацією для Збройних сил України.

2. Перепідготовка та соціальна адаптація військовослужбовців.

3. Програма фізичної реабілітації військовослужбовців.

4. Логістика і стандарти. «Вже зараз у цивільному бюджеті НАТО доступно 200 тис. євро для проведення модернізації логістичної складової українських Збройних сил», – сказав прем'єр.

5. Кіберзахист. «У рамках нашої співпраці з НАТО ми отримали п'ятий трастовий фонд на кібербезпеку Збройних сил», – додав він.

Що ж стосується третього блоку співпраці, то Яценюк підкреслив, що «за цією програмою вже доступно 700 тис євро, ми можемо відправити наших військовослужбовців для отримання медичної допомоги і дуже складних операцій та протезування українських військових».

Крім того, за словами прем'єра, від країн-членів НАТО отримані зобов'язання, що працюватимуть додаткові три фонди: трастовий фонд з перепоховання радіоактивних відходів, фонд щодо удосконалення системи командування та обміну інформацією, а також фонд з утилізації легких озброєнь і стрілецької зброї.

Також Яценюк запевнив, що уряд передбачає низку нововведень у посиленому співпраці з НАТО.

Раніше, міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомляв, що Україна і НАТО вже працюють над новою річною програмою співпраці на 2015 рік і називав ключовим пріоритетом досягнення всіх стандартів, необхідних для реформ не тільки в сфері безпеки і оборони, але і реформ, які мають провести демократичну державу для євроатлантичної інтеграції.

Нагадаємо, 23 грудня 2014 року Верховна Рада скасувала позаблоковий статус України. Подібний законопроект про скасування позаблоковості в парламенті підтримали 303 народних депутати.

Зазначимо, «Слово і Діло» проілюструвало переваги, недоліки і перспективи членства в НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: