ОБСЄ: Наглядати за українсько-російським кордоном? Занадто ризиковано

Читать на русском

В Організації з безпеки та співробітництва в Європі пояснили, що не готові допомагати сторонам конфлікту на Донбасі в питанні нагляду за державним кордоном: у спостерігачів немає на це прав і, до того ж, це занадто ризиковано.

Мандат організації поширюється лише на моніторинг ситуації на Донбасі, заявив генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр, інформує «Слово і Діло» з посиланням на «5 канал».

Більше того, в організації наголошують: в Мінських домовленостях не сказано, що контроль за кордоном має здійснювати ОБСЄ.

«Якщо ви подивитесь текст Мінських домовленостей, то моніторинг кордону у документі не передбачений. Але ми завжди готові приступити до цієї роботи разом з прикордонною службою України, якщо всі передумови до цього будуть виконані», – уточнив Заньєр.

Нагадаємо, одним із пунктів документу, підписаного контактною групою 12 лютого в столиці Білорусі, є відновлення контролю за українсько-російським кордоном до кінця 2015 року.

Наразі про необхідність не лише відновити контроль за кордоном у зоні конфлікту, але й укріпити його по всій довжині, зокрема, з Російською Федерацією, говорить чи не кожен український високопосадовець та депутат. «Слово і Діло» зафіксувало майже 3 десятки таких обіцянок лише за останні півроку. На жаль, більшість із них поки не отримали статус «виконано».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: