Абромавичус розповів, що відбувається з гривнею і коли чекати стабілізації

Читать на русском

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус прогнозує зміцнення і стабілізацію курсу гривні в найближчі дні.

Про це йдеться у повідомленні Мінеконорозвитку, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

За словами Абромавичуса, така ситуація з гривнею відбувається через два курси валют: індикативний курс Нацбанку і реальний.

«Занижений офіційний курс змушував експортерів тримати валютну виручку поза межами країни в очікуванні вирівнювання курсу», – йдеться у повідомленні.

В Мінеконорозвитку зазначають, що Нацбанк вже вжив заходів для переходу до єдиного курсу гривні, що знизить мотивацію до обігу валюти на «сірому» ринку, а також сприятиме стабілізації курсу.

Допомогти Україні зможе транш від МВФ, після отримання якого ситуація швидко стабілізується. «Єдиний курс означає, що гроші експортерів, які вони тримають за кордоном, теж будуть повертатися», – зазначає Абромавичус.

«Тому в найближчі дні я б очікував стабілізації і зміцнення гривні», – підкреслив міністр економічного розвитку і торгівлі.

За словами міністра відбувається постійний діалог з усіма асоціаціями, серед яких Американська торгівельна палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація, Український Клуб Аграрного Бізнесу. Також були зустрічі з представниками металургійної та вторсировинної галузей, автовиробниками.

«Їхні пропозиції, особливо з дерегуляції, будуть враховані й подані до Верховної Ради з метою зменшення бар’єрів у веденні бізнесу», – наголошує міністр.

В планах Абромавичуса, аби в економіку інвестували не лише іноземці, а й вітчизняні бізнесмени.

«Ми говоримо бізнесу, що правила гри мають вирівнятися, не повинно бути необґрунтованих субсидій. Будемо робити все, аби втручання держави в бізнес тільки зменшувалося», – зазначив міністр.

Читайте також: Через Нацбанк авіаквитки в Україні за одну ніч подорожчали на 30%

Нагадаємо, 6 лютого, в п'ятницю реальний курс гривні на міжбанківському валютному ринку до середини торгів знизився до 26,25 гривні за долар.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: