Щоб завершити війну в Україні – Європа готова задовольнити Путіна

Читать на русском

Європі набридла війна на сході Україні, тож задля розв'язання конфлікту, вона готова йти на певні поступки та компроміси з Путіним.

Кремль хоче під виглядом «миротворчої операції» легалізувати присутність на Донбасі своєї армії та заморозити конфлікт за прикладом Придністров’я, про це йдеться у статті на «Радіо Свобода», передає «Слово і Діло».

Під час переговорів у Києві Президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель і французький лідер Франсуа Олланд напрацювали спільні пропозиції для втілення Мінських домовленостей.

Одне з французьких видань написало, що спільно розроблений новий мирний план, передбачає позаблоковість та федералізацію України.

«Згідно з попередньою інформацією, франко-німецький план врегулювання має забезпечити нейтралітет України і «федеральне рішення», що заморозить конфлікт на сході», – пише французьке видання Le Figaro.

Проте згодом уряд ФРН заперечив цю інформацію. «Територіальні питання не є предметом переговорів між Порошенком, Олландом та Меркель», – відзначив представник уряду.

У світі вже втомилися від війни на Донбасі, кажуть політологи, тож європейські лідери вирішили ймовірно дотискати Київ до якихось компромісних рішень, які влаштовуватимуть і Захід, і Путіна, і Україну.

«Думаю, що цей приїзд Меркель і Олланда до Києва, та ще й Керрі сюди навідався – це ознака того, що світу конфлікт в Україні вже починає набридати. І світ хоче якось рішуче розв’язати українську проблему. А наскільки це буде виграшна ситуація для України, ще стоїть під питанням», – підкреслив Олексій Толкачов.

Тим часом у Росії все активніше говорять про можливість використання миротворчого контингенту для врегулювання ситуації на Донбасі. На думку військового фахівця Дмитра Тимчука, від «миротворчої операції» виграє тільки Путін та сепаратисти.

«Цей сценарій є універсальним для Москви. У разі початку «миротворчої операції» Київ втрачає будь-яку можливість проведення своєї воєнної операції із визволення Донбасу, інакше буде конфлікт із ООН та міжнародним співтовариством. В той же час «ДНР» і «ЛНР» (точніше, Кремль, який ними керує) зберігає повну можливість будь-коли відновити бойові дії. Адже вони не визнані як державні утворення на міжнародному рівні... Плюс – легалізація Збройних сил Росії на Донбасі як «миротворців», – наголосив Дмитро Тимчук.

Читайте також: Меркель і Олланд вимагають у Путіна вивести війська з Донбасу – АПУ

Як зазначається, один з кроків на зустріч Путіну вже зроблено – Франсуа Олланд запевнив, що Франція не бажає, щоб Україна приєднувалася до НАТО.  

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: