АТО вигідна владі, адже виправдовує економічні провали

Читать на русском

АТО вигідна владі, як і Путіну – якщо не буде війни, владі доведеться відповідати, чому вона так нагадує владу Януковича, лише з іншими обличчями.

Про це йдеться в статті «Затяжне падіння», опублікованій на «Економічній правді», передає «Слово і Діло».

Так свій виступ у парламенті голова Нацбанку Валерія Гонтарева почала зі слів «війна – це, насамперед, величезні бюджетні витрати, це паніка населення і бізнесу, це реальна втрата територій промисловості. І в цьому ми з вами живемо і працюємо».

Як зазначається у статті, для уряду це дуже вигідна позиція, раніше були «попередники», тепер – АТО, яка стала своєрідною «страховкою» для влади.

Та разом з тим, стан української економіки погіршується, вона вже майже наздогнала падіння 90-х років. ВВП уперше з 2009 року пішов у «мінус», аномалія з гривнею, падіння промисловості, скорочення реальних доходів.

Падіння ВВП і надалі пророкують в уряді до 7%, однак влада продовжує годувати обіцянками про позитивну динаміку в 2016 році та суттєвих змін для цього не видно.

«Панування олігархату в Україні збережене і навіть посилене, політичні та економічні рішення влади моделюються, виходячи з бажання зберегти існуючий стан речей, реформи не відбуваються. У таких умовах жодні зміни неможливі», – йдеться у статті.

Реформування країни відбувається украй повільно, кілька місяців тому український прем'єр запевняв, що війна – не завада реформам, а тепер його не розуміють уже й на Заході.

Читайте також: Реформи – це скальпель для операції хворої країни – Безсмертний

«Утім, якщо з боку українців рівень довіри до інституту влади за цей час і виріс, то, скоріше за все, лише через вигідну базу для порівняння. Проте Порошенку, Яценюку та їх групам впливу не варто бути надто оптимістичними», – резюмує автор.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: