Нацбанк уже вважає кримчан нерезидентами і створив для них «особливі умови»

Читать на русском

Кримчани, що зареєстровані чи постійно проживають на території вільної економічної зони «Крим», прирівнюються до нерезидента, а за інвестиційними операціями – до іноземного інвестора. Для здійснення банківських операцій НБУ створив їм «особливі умови».

Про це йдеться у статті на «Економічній правді», передає «Слово і Діло».

Після таких нововведень кримчани почали масово йти до суду, адже тепер вони не можуть відкрити рахунки, обміняти валюту, здійснити виплати і розпоряджатися своїми коштами на відкритих рахунках.

Кримчани переконані – це диксримінація і просять суд визнати дії Нацбанку протиправними та дискримінаційними за ознакою місця проживання.

«Нашим завданням в суді не є скасування всієї постанови НБУ, а лише окремих її пунктів, які призводять до дискримінації кримчан», – зауважила позивачка, юрист Української гельсінської спілки з прав людини – УГСПЛ – Дар'я Свиридова.

В свою чергу, Окружний адміністративний суд Києва не визнав постанову Національного банку дискримінаційною щодо кримчан.

Однак Нацбанк змінив деякі пункти і ввів нові правила. «Тепер, щоб мати справу з банком та поновити свій статус резидента в Україні, потрібно отримати довідку, що ти є внутрішньо переміщеною особою», – йдеться в постанові.

Та кримчани обурюються і тепер змушені порушувати закон. Не всі кримчани на материковій Україні є переселенцями, відповідно не кожен може отримати таку довідку.

«Деякі кримчани для отримання цієї довідки вимушені порушувати закон, надаючи неправдиві свідчення про час свого виїзду з півострова. Тим самим ризикують бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Банки ж вимушені заплющувати очі на кримську реєстрацію і теж порушують постанову регулятора», – йдеться у статті.

Читайте також: Туреччина допоможе Україні в боротьбі за Крим – експерт

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: