Чи була агресія? Маруіпольський синдром пішов по міськрадах східної України

Читать на русском

Сьогодні в низці міст східної України з різними результатами пройшло голосування за визнання Російської Федерації державою-агресором, а ДНР та ЛНР – терористичними організаціями.

Так, до прикладу, питання офіційного визнання Росії агресором відносно України в Маріупольській міськраді ледь не привело до відставки її секретаря Андрія Федая, ˜пише «Слово і Діло» з посиланням на «Новини Донбасу».

Відставки секретаря міськради сьогодні вимагали громадські активісти, що прийшли під адмінбудівлю із закликами до «народної люстрації» щодо тих місцевих депутатів, які в ніч проти 29 січня відмовилися підтримати постанову Верховної Ради щодо визнання РФ державою-агресором.

Цікаво, що пізніше мер міста Юрій Хотлубей виправдовувався: формально не можна стверджувати, що удари по житловому масиву Маріуполя нанесла саме Російська Федерація, оскільки ракетні установки, з яких стріляли по «Східному», були розташовані на території самопроголошеної ДНР.

Врешті-решт сьогодні, під тиском громадськості, Маріупольська міськрада все ж таки прийняла відповідне рішення та назвала самопроголошені республіки на Донбасі терористичними організаціями, а Росію – агресором.

Сьогодні також стало відомо, що міська рада Слов'янська, що тривалий час був окупований бойовиками так званої ДНР, не підтримала визнання цієї організації терористичною. Разом з тим, місцеві депутати не стали сперечатися з висновком парламенту щодо того, що Росія справді виявила агресію відносно України.

Провалилося голосування щодо обох цих питань в серці центральної України – Полтаві, де депутати міськради включно з міським головою Олександром Мамаєм не захотіли визнавати агресію та тероризм на Донбасі.

Читайте також: Депутати ВР вже готують квитки до Гааги високопосадовцям Кремля

Цікавим виглядає і той факт, що під час голосування в парламенті 27 січня жоден з народних депутатів, що представляють Маріуполь, також не віддав свій голос за визнання РФ агресором.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: