Кабмін передумав брати гроші у громадян у разі війни

Читать на русском

Кабмін спростував інформацію щодо залучення коштів з банківських рахунків громадян та підприємств у випадку війни.

Про це інформує FINBALANCE із посиланням на джерело в Кабміні, пише «Слово і Діло».

Урядовий комітет із питань економічного розвитку та європейської інтеграції відхилив розроблений Мінфіном законопроект, що передбачає залучення коштів клієнтів, що зберігаються на депозитних рахунках, для потреб держави.

«Цей законопроект було відхилено як такий, що може дискредитувати уряд», – йдеться в повідомленні.

Як зазначалось раніше, Кабмін розробив законопроект «Про фінансову систему України в особливий період», який передбачав залучення коштів клієнтів, що зберігаються на депозитних рахунках для потреб держави. Розмір визначатиметься Кабміном відповідно до Державного бюджету. Також кошти збиралися залучати на поворотній основі і включати в державний борг, оформленого державними цінними паперами.

У проекті закону передбачалась заборона переказу коштів у національній та іноземній валюті за межі України та вивезення готівки за митний кордон України, а тим громадянам, які захочуть повернути кошти з вкладних (депозитних) рахунків, треба було чекати стабілізації ситуації без права на проценти.

Читайте також: Кремль готовий розв'язати війну в будь-який момент – експерт

На час дії особливого періоду хотіли обмежити або зупиняти всі операції з електронними грошима та готівковий розрахунок.

Нагадаємо, обмежити готівковий розрахунок вже пропонували в НБУ. Так глава Нацбанку Валерія Гонтарєва 9 листопада 2014 заявила, що НБУ планує обмежити готівкові розрахунки до 1000 євро. За її словами НБУ вже підготував відповідний законопроект.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: