Коболєв: усунення «Газпрому» з українського ринку – питання часу

Читать на русском

«Нафтогаз України» готовий провести чергові переговори з «Газпромом» про умови поставок газу.

Про це повідомили в прес-службі «Нафтогаз України», пише «Слово і Діло» з посиланням на «Сегодня».

Пакет домовленостей, у якому передбачено зниження ціни на газ для України, діє до кінця березня, тож заява російської сторони про те, що угоду буде скасовано 1 квітня 2015, не викликає подиву. «Враховуючи неконкурентність ціни, розрахованої за старою формулою, НАК «Нафтогаз України» пропонує ВАТ «Газпром» провести переговори про умови поставок газу в Україну», – зазначають в «Нафтогазі».

В компанії зазначають, що минулого року у Росії закупили майже в два рази менше газу, ніж в 2013 р. «Якщо «Газпром» не зможе запропонувати нам конкурентні умови, це призведе до повної втрати України як ринку збуту», – розповідає глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

«Ми будемо бездоганно транспортувати російський газ для європейців, але закуповувати паливо для українських споживачів нам вигідніше на європейському газовому ринку. За таких умов повне усунення «Газпрому» з українського ринку – питання часу», – додав він.

Частка ринку російського постачальника в Україні скоротилася на користь європейських компаній, зазначають у компанії. «Так, у грудні 2014 р/ Україні закупила за кордоном близько 1,5 млрд куб. м газу. З них 33% газу було імпортовано з Росії і 67% – з Європи (у грудні 2013 р/ – 95% і 5% відповідно)», – говорять у «Нафтогазі».

Читайте також: Беззбитковості «Нафтогазу» можна досягти швидше, ніж обіцяє Яценюк

Нагадаємо, в Стокгольмському арбітражі триває розгляд за взаємними позовами «Нафтогазу» і «Газрому». «Нафтогаз» вимагає стягнути з «Газпрому» $6 млрд переплати за газ, поставлений з 2010 року. «Газпром» же вимагає додаткової оплати за паливо, поставлене в Україну до підписання брюссельських угод.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: