Беззбитковості «Нафтогазу» можна досягти швидше, ніж обіцяє Яценюк

Читать на русском

Народний депутат від фракції «Самопомочі» Вікторія Войціцька каже, що НАК «Нафтогаз України» може перестати бути дотаційним за рахунок вирівнювання ціни на газ.

Про це вона сказала журналісту «Слова і Діла», коментуючи обіцянку прем’єр-міністра Арсенія Яценюка вивести «Нафтогаз» на беззбитковість за три роки за рахунок підвищення тарифів на газ для населення.

«Це можна зробити набагато швидше... Дотація «Нафтогазу» за минулий рік складає більше 120 мільярдів гривень, і це все обумовлене лише тим, що у нас різниця в ціні для населення і для промисловості, і ціна, за якою ми купуємо і імпортуємо газ – вона в нас в десятки разів більша. Якщо ми приведемо ціни до єдиного рівня, тоді в нас буде наповнення бюджету», – зазначила Войціцька.

Депутат також повідомила, що за попередніми розрахунками таке додаткове джерело фінансування може принести приблизно 40 млрд гривень.

«У нас будуть дійсно дотації, тобто у нас буде адресна допомога тим, хто не зможе платити за ринковою ціною. Можливо всі 40 млрд підуть відразу на те, щоб підтримати людей. А можливо і менше. Тоді у бюджета будуть ще додаткові надходження», – вважає політик.

«Тому «Нафтогаз» може бути недотаційним, він може дійсно вийти на нуль за рахунок того, щоби вирівняти ціни на газ», – додала Войціцька.

Читайте також: 7 відповідей, що змінить курс гривні в 2015: зарплати, тарифи, продукти

За словами народного депутата, потрібно лише зробити елемантарний розрахунок: скільки потрібно грошей для того, щоб людей підтримати і скільки буде отримано додатково в бюджет, щоб перекрити ці витрати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: