«Нафтогаз» хоче продавати населенню газ по $ 319 за тисячу кубометрів

Читать на русском

В НАК «Нафтогаз України» порахували, що економічно обгрунтованою ціною на газ для населення є 5430 грн за тисячу кубометів, або ж 319,4 дол (за курсом 17 гривень за один американський долар).

Саме такою є собівартість вітчизняного газу, видобутого компанією «Укргазвидобування», з яких більш ніж половина суми – плата не за видобуток та ресурси, а за економічні активи підприємства, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Дзеркало тижня».

В інформаційній записці НАК «Нафтогаз» пояснюється, що з цієї суми 208 грн/тис кубів йде на експлуатаційні витрати, 19,4 грн – на адміністративні, майже 22 грн – на наукові дослідження.

Однак найбільш значна частина витрат – вартість капіталу компанії, за який споживачам доведеться викладати по 2854,2 грн за кожну тисячу кубометрів блакитного палива. В НАК пояснюють, що під цим показником мається на увазі прибуток компанії, який та могла би отримати від вкладення капіталу в «альтернативний актив зі схожим рівнем ризику».

Ще в майже 613 грн/тис кубів у «Нафтогазі» оцінили загальні амотризаційні витрати.

Читайте також: Доки Яценюк лякає тарифами, в «Самопомочі» впевнені: газ подешевшає

Нагадаємо, напередодні Нового року прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про необхідність підвищення ціни на газ для населення, що дасть змогу припинити дотування «Нафтогазу України», а вивільнені кошти направити на пільги та субсидії малозабезпеченим громадянам.

До речі, раніше Яценюк навпаки говорив про двохкратне зниження цін на газ, але пізніше свою думку змінив.

Думку щодо приведення тарифів на блакитне паливо до економічно обгрунтованого рівня в коментарі «Слову і Ділу» 13 січня висловила також народний депутат Ірина Войціцька.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: