Ярема пояснив, чому не може заарештувати Януковича

Читать на русском

Генеральний прокурор Віталій Ярема заявив, що прийняті Верховною Радою зміни до Кримінального та Процесуального кодексів України, котрі дозволяють українським судам заочно засуджувати злочинців, що перебувають за кордоном, неможливо застосувати на практиці.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на «Ліга. Новини».

Основною вадою закону, за словами Яреми, є те, що для його втілення необхідно точно вказувати місцеперебування підозрюваного, а таку інформацію відносно тих осіб, які наразі перебувають у Росії, може надати лише прокуратура РФ, яка навряд чи буде співпрацювати з українськими слідчими. Генпрокурор додав, що наразі його підопічні готують відповідні зміни до законодавства.

Разом з тим, голова Київського відділення Асоціації юристів України Сергій Гребенюк такої норми у даному законі не виявив. Переглянувши текст документу, «Слово і Діло» констатує: серед норм закону немає пункту, що зобов'язував би вказувати точне місцезнаходження підозрюваних-втікачів.

Натомість у частині 1 статті 297 закону вказано: «Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування, якщо прокурор, слідчий не доведе, що підозрюваний переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та перебуває поза межами України».

Читайте також: Гаазький трибунал в Україні збирає докази злочинів колишньої влади

Нагадаємо, що на початку березня цього року Служба безпеки України зверталася до Російської Федерації з проханням про екстрадицію колишнього українського президента, як і обіцяв Ярема, але отримала відмову.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: