Європа посилить санкції проти РФ, але ДНР і ЛНР терористами не визнає

Читать на русском

Європарламент пропонує посилити санкції проти Росії, а також запровадити чітку систему індикаторів, при виконанні яких буде можливе зняття існуючих обмежень.

Про це йдеться в проекті спільної резолюції Європарламенту від ключових фракцій, яка є в розпорядженні «Європейської правди», інформує «Слово і Діло».

У той же час, як відзначають у виданні, відповідний документ не містить норм про визнання самопроголошених ДНР і ЛНР терористами. Повідомляється, що депутати Європарламенту домовилися лише визнати скоєння терактів деякими сепаратистами.

«(ЄП) засуджує терористичні акти та кримінальну діяльність, вчинену сепаратистами та іншими збройними формуваннями на сході України», - сказано в тексті документа.

Окремо Європарламент має намір засудити «агресивну і експансіоністську політику РФ», звинувачує Росію в «веденні неоголошеної гібридної війни проти України», а також «закликає Москву невідкладно зупинити ескалацію, в тому числі - припинити поставки в Україну зброї, найманців і військових».

З документа також випливає, що навіть при збереженні нинішньої ситуації санкції повинні бути посилені. У разі ж нової агресії Росії проти України нові санкції повинні «включити ядерний сектор, обмежити можливості російських суб'єктів (у тому числі компаній) проводити міжнародні фінансові транзакції (йдеться про так зване заморожування доступу до SWIFT)».

Крім того, ЄП «підкреслює необхідність встановити чіткий набір показників, виконання яких дозволить РФ запобігти посиленню санкцій, а також призведе до зняття існуючих». Зокрема, до переліку умов для зняття санкцій повинні увійти безумовне виведення російських сил, а також підтримуваних Росією озброєних груп з України; відновлення контролю України над всією територією, включаючи Крим; обмін усіма затриманими, включаючи Надію Савченко.

Голосування по документу очікується у четвер, 15 січня.

Як відомо, сьогодні прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністерству юстиції, Генпрокуратурі і СБУ юридично визначити ДНР і ЛНР терористичними організаціями. Глава уряду також закликав приєднатися і міжнародне співтовариство.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: