Передумали: домовлятись про мир в Астані не будуть

Читать на русском

Переговори по миру на Донбасі відкладаються.

Зустріч, яка мала відбутись в Астані 15 січня, скасовується, поки бойовики не припинять вогонь, пише «Слово і Діло», з посиланням на «Сегодня».

Президент Франції і канцлер Німеччини першими відмовились від зустрічі. Вони заявили, що не бачать якихось результатів по попереднім домовленостям і через небажання РФ впливати на бойовиків. Вони вимагають затвердження чіткого календарного плану виконання пунктів Мінського протоколу. Такий календар мають розробити глави МЗС «нормандської четвірки».

На сьогоднішній день Запад чекає на реальне припинення вогню на Донбасі, відведення важкого озброєння і закриття українсько-російського кордону.

Також зараз опрацьовується можливість відновлення «женевських зустрічей» за участю Штатів. Про це домовлятимуться на найвищому рівні: спочатку на переговорах президента США Барака Обами з прем'єром Британії Девідом Кемероном 15-16 січня у Вашингтоні, а потім на Мюнхенській конференції 6-8 лютого, куди запросили Петра Порошенка.

На думку експертів, зустріч в Астані відклали через складнощі в переговорах з Росією, яка може вплинути на бойовиків, щоб останні почали виконувати мінські домовленості.

Читайте також: Візит Лукашенка і Назарбаєва в Україну – крах Митного союзу?

Для РФ конфлікт на Сході вигідний: з його допомогою можна впливати на позицію ЄС у відношенні до України, повідомляє політолог Вадим Карасьов.

Нагадаємо, міністри дипломатичних відомств Німеччини, Франції, Росії і України домовилися зустрітися 12 січня в Берліні.

Про це у своєму Twitter повідомив глава МЗС України Павло Клімкін.

Однак вже через кілька хвилин Клімкін додав: «Нормандія знову приїде до Берліна. Зустрінемося там з міністрами 12 січня».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: