Ми виховали покоління без корупції – екс-міністр освіти Грузії

Читать на русском

У нас кожен першокласник отримував у дарунок лептоп. Ось він заходить в клас, а у нього на парті лежить комп'ютер Bookie (він так називався). На ньому – дуже багато програм з іграми – з математики, грузинської та англійської мови.

Про це в інтерв'ю «Українська правда. Життя» розповіла екс-міністр освіти Грузії Хатія Деканоїдзе, передає «Слово і Діло».

Згодом, за її словами, в Грузії були придумані атестаційні іспити після школи – коли дитина закінчує школу, вона здає CAT (computer adapted test), та атестат отримує лише після складання цього іспиту.

«Нас багато критикували, що технології витісняють книги. Але побоювання виявилися безпідставними, тому що з раннього віку дитина сама шукає інформацію в комп'ютері. Це ж ХХІ століття, ера нових технологій... Ми знали, що Грузія – це маленька країна, і у нас немає газу, нафти. Найбільший ресурс для нас – інтелектуальний. І ми зробили ставку на технології», – розповідає екс-міністр.

Як наголосила Деканоїдзе в контексті методології, в першу чергу вони зробили акцент на логіку, тому що аналітичне мислення – найголовніше.

«Я працювала в посольстві Грузії в США, і мій син навчався в звичайній американській public school. Тоді я дивувалася, що книги були націлені на те, щоб розвивати аналітичне мислення, вчити думати. У Грузії над створенням нових підручників працювала комісія з неурядових організацій і з Міністерства освіти. Крім того, у нас були й експерти із західних країн, які дуже добре знають цю методологію», – пояснює вона.

Читайте також: Україна має відійти від оплати поурочної роботи вчителів - експерт

За словами фахівця, вони працювали 24 години на добу, і їм вдалося зробити багато чого. Але головне, що, зі слів Хатії Деканоїдзе, вдалося досягти – це виховати покоління без корупції, яке склало вступні іспити без хабарів.

«Просто у нас було розуміння, що рівень розвитку економіки країни залежить від рівня розвитку технологій», – підсумувала фахівець. 

З повним текстом інтерв'ю з Хатії Деканоїдзе можна ознайомитись тут.



ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: