Україна має відійти від оплати поурочної роботи вчителів - експерт

Читать на русском

Україні потрібно здійснити реформування фінансово-господарського комплексу системи освіти та відійти від оплати поурочної роботи вчителів у школах до формування заробітної платні педагогів за день.

Про це в ході обговорення Концепії розвитку освіти України на період 2015-2025 років повідомив віце-президент Асоціації директорів відроджених гімназій України Віктор Громовий, передає кореспондент «Слова і Діла».

За його словами, вітчизняна освіта потребує так званої курикулярної реформи — перезавантаження змісту та філософії освіти в Україні.

«Якщо в основі філософії освіти в Україні буде свобода вибору учнем індивідуальної освітньої траекторії, персонального освітнього меню, тоді ми матимемо зміни», наголосив спеціаліст.

Крім того, на думку експерта, освіта в Україні потребує проведення структурної реформи. 

«Треба повернутися до 12-річної системи навчання, вирішити проблему, коли наші діти як мінімум на місяць навчаються менше аніж їхні однолітки в інших країнах, що породжує і проблему перевантаження дітей, і недостатність часу для опрацювання програмного матеріалу та інше», - наголосив Громовий.

В той же час, за словами експерта, не можна залишатися осторонь і питання професійного вдосконалення педагогічних кадрів.

«Ми маємо реформувати систему професійного розвитку та систему педагогічної освіти. Монополію на професійний розвиток треба забрати у інститутів післядипломної і педагогічної освіти. Там необхідне конкурентне середовище, багатоваріантність, що дасть можливість вчителеві обирати як і в якому напрямку йому розвиватися», -зауважив на сам кінець спеціаліст.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: