У Філатова змінять мінімальний вік для суддів

Читать на русском

Система народного контролю «Слово і Діло» зафіксувала перші обіцянки заступника глави Адміністрації Президента України Олексія Філатова.

Так, серед ініціатив заступник глави Адміністрації Президента України з питань судової реформи – в Україні буде змінено вимогу щодо порогового віку для судді.

Чинна Конституція дозволяє бути суддями з 25 років, однак, на думку Філатова, це занадто низький поріг, так як 25-річний особа не може стати професійним суддею, не маючи не тільки професійного, але й життєвого досвіду.

«Тому як приклад в Конституції буде змінюватися вимога для судді щодо порогового віку», - сказав він.

В АП також сподіваються, що зміни до Конституції будуть внесені парламентом досить швидко.

«Ми сподіваємося, що цей процес буде завершено не пізніше, ніж у перших двох кварталах наступного року», - сказав Філатов.

Також Філатов пообіцяв що в Україні відбудеться реформування устрою Вищої кваліфікаційної комісії: вона матиме дві палати — дисциплінарну та кваліфікаційну і налічуватиме 14 членів (по 7 у кожній палаті).

За його словами після ухвалення відповідних змін, ВККСУ та Вища рада юстиції формуватимуться на повністю прозорій, конкурсній основі.

Читайте також: Статки українських суддів (інфографіка)

«Робиться повністю прозорим процес формування ВККСУ. Запроваджується процедура, за якою кандидати до ВККСУ мають бути заздалегідь зареєстровані самою ВККСУ. Інформація про них оприлюднюється таким чином, щоб будь-хто з делегатів відповідного з'їзду мав змогу заздалегідь з нею ознайомитися і визначитися з тим кандидатом, за якого він буде голосувати», – зазначив він.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: