Міносвіти перевірить виші, де навчаються студенти з Донбасу

Читать на русском

Міністерство освіти обіцяє влаштувати у вишах перевірки, де навчаються студенти-контрактники з Донбасу.

Як стало відомо, їх змушують платити за навчання за завищеними цінами. А саме таке практикується в Одеському національному медичному університеті, Дніпропетровській медичній академії та в Українській медичній стоматологічній академії в Полтаві.

Про це розповів голова ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних, пише «Слово і Діло», з посиланням на «Вести».

«З Одесою, правда, в підсумку питання вирішили, хоча спочатку керівництво вишу говорило: або платіть за навчання за нашими цінами, або ми вас не приймаємо», – говорить Черних.

Загалом, за словами голови ініціативи «Студентський захист», ціну піднімають до 5 тис. грн.

В Міністерстві освіти пообіцяли провести перевірку.

«Це абсолютно неправомірні вимоги вишів, в постанові Кабміну від 5 грудня чітко пояснюється, що студенти з окупованих міст повинні платити за навчання ту ж суму, яку платили у себе вдома. Якщо такі ситуації виникають, потрібно одразу звертатися в МОН і МОЗ (якщо мова йде про медичні вузи). Ми одразу проведемо перевірку», – сказав директор департаменту вищої освіти МОН Юрій Коровайченко.

Нагадаємо, 5 грудня вийшла постанова Кабміну, в якій чітко прописано, що контрактники, які переводяться в українські виші з вишів окупованих міст, повинні платити за навчання ту суму, яка прописана в контракті з «рідним» університетом, а не ту, яка передбачена «новим».

Також народний депутат України Ірина Геращенко запевнила, що Кабмін у грудні ухвалить постанову про зарахування до університетів 4,5 тис.донецьких студентів. Така обіцянка зафіксована Системою народного контролю «Слово і Діло» і знаходиться в процесі виконання.

Читайте також: Яценюк не вірить, що російські війська залишать територію Донбасу

«Уряд ухвалить постанову (вже в грудні), що тимчасові слухачі - студенти донецьких вузів - будуть зараховані до університетів і не втратять цей рік. Йдеться про 4500 студентів. І плюс презентували законопроект, яким передбачається вирішення проблеми отримання атестатів і дипломів тими, хто зараз на окупованій території», - написала у своєму Facebook Ірина Геращенко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: