Пневматика з 16 років без дозволу: новий законопроект

Читать на русском

У Верховній Раді України був зареєстрований законопроект про громадянську зброю і боєприпаси.

Згідно з документом, буде надано право володіння і використання холодної та вогнепальної зброї на підставі дозволу органів внутрішніх справ, пише «Слово і Діло», з посиланням на «Vgorode.ua».

Згідно ст. 4 проекту закону, виділені 4 види цивільної зброї та боєприпасів.

Так, дозвіл не потрібен на пневматичну зброю калібру до 4,5 мм і швидкістю польоту метального елемента до 100 м/с; вогнепальну зброю під патрон «Флобера» калібру до 4,5 мм та боєприпаси до неї. Володіти такою зброєю можуть з 16 років.

На інші три категорії вже буде необхідний дозвіл. А саме: вогнепальну гладкоствольну довгоствольну зброю; пневматичну зброю калібру понад 4,5 мм із швидкістю польоту метального елемента понад 100 м/с; вогнепальну зброю під патрон «Флобера» калібру понад 4,5 мм, якою можна володіти з 18 років, та боєприпаси до неї та довгоствольну вогнепальну нарізну і комбіновану вогнепальну зброю і боєприпаси до неї. Таку зброю продаватимуть з 21 року.

Сходити до органів внутрішніх справ за дозволом треба буде і для короткоствольної гладкоствольної вогнепальної зброї, призначеної для стрільби боєприпасами, спорядженими еластичними метальними елементами менш смертельної дії, та боєприпасами до неї; короткоствольна нарізна вогнепальна зброя та боєприпаси до неї.

Читайте також: Ложкін розповів, чому Косюк вирішив залишити роботу в АП

У законопроекті наголошується, що право на придбання цивільної зброї другої, третьої та четвертої категорії можна отримати після дозволу органів внутрішніх справ. Дозволи на зброю видаються без обмеження терміну дії. Забороняється використання саморобної, зміненої і нарізної зброї. Зброя першої категорії знаходиться у вільному цивільному обороті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: