В ООН розкритикували закон про люстрацію

Читать на русском

В ООН занепокоєні законом про люстрацію, а саме деякими його положеннями, пише «Слово і Діло», спираючись на «Уніан».

Зокрема, занепокоєння стосується часових обмежень закону, які зосереджені на одному конкретному періоді (йдеться про час президентства Віктора Януковича у 2010-2013 рр.). За його словами, це тлумачення можна розуміти як відокремлення цього періоду з потенційними наслідками для осіб, які можуть переслідуватися за конкретними причинами.

За словами Шимоновича, помічника Генсека ООН, необхідно мати універсальний підхід, щоб закон про очищення влади не визначав конкретні періоди.

Окрім того, він звернув увагу на те, що стурбованість викликає підхід, який може застосовуватися до широких категорій людей без можливості для них персонально захистити свою позицію та висловити свої аргументи на той випадок, якщо ці люди не заслуговують бути позбавленими права займати державні посади.

Однак таку ініціативу влади підтримують і відзначають позитивні моменти. А саме, що українська влада співпрацює з Венеціанською комісією щодо можливості внесення змін у зазначений закон.

Читайте також: Поки Яценюк люструє одних суддів, інші приймають присягу

Підсумовуючи, Шимонович наголосив, що користь від люстрації може бути тільки тоді, коли вона не порушуватиме прав людини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: