У Обами не квапляться надавати допомогу Україні

Читать на русском

На офіційному сайті сенату США з остаточного варіанту «Акту підтримки свободи України-2014» вилучили розділ 7, в якому йшлося про визнання України союзником США без набуття членства в НАТО.

Про це свідчить текст опублікованого варіанту відповідного законопроекту, який з'явився на сайті сенату 12 грудня.

А 11 грудня сенат США ухвалив законопроект The Ukraine Freedom Support Act of 2014 (S.2828), або «Акт Підтримки свободи в Україні», підтримали його одноголосно.

Відзначимо, що законопроект зменшує залежність України від російського газу і надає допомогу українській армії і біженцям. Крім того, законопроектом передбачається введення нових санкцій проти РФ.

Однак, як заявив в коментарі «Слову і Ділу» експерт з міжнародної безпеки Євген Жеребецький, останнє слово щодо статуса союзника поза НАТО залишається за президентом США.

«На 100% Україна не може розраховувати на підтримку, тому що немає односторонніх зобов’язань для США. Союзники можуть воювати, а можуть не воювати. Останнє слово залишається за президентом США. Це те, що відрізняє цей формат співробітництва від звичайного членства в НАТО», – говорить Жеребецький.

Також, за словами експерта, такий статус є сигналом для Кремля, що світ почав нам допомогати, і в України будуть ресурси, щоб здійснити супротив, але це не говорить про швидку військову підтримку.

«Але, практично, не думаю, що навіть, якщо буде рішення Палати, то відразу буде надіслано до України велику кількість військової зброї. Це свого роду, з боку США, – політичний тиск та провокація для Росії», – каже експерт.

Читайте також: Яресько просить почекати: вони працюють над Держбюджетом 2015

Нагадаємо, що статус поза НАТО раніше отримали такі країни, як Австралія, Єгипет, Ізраїль, Південна Корея і Японія. За президентства Білла Клінтона до них додалися Йорданія, Нова Зеландія та Аргентина.

Під час президентства Джорджа Буша-молодшого список поповнився Бахрейном, Філіппінами, Таїландом, Кувейтом, Марокко та Пакистаном.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: