Санкції з поплічників Януковича можуть зняти через пасивність ГПУ

Читать на русском

Міжнародні санкції з поплічників Януковича будуть зняті, якщо ГПУ не розслідуватиме фінансових корупційних злочинів Януковича та його друзів, про це у своєму блозі пише голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, передає «Слово і Діло».

За словами Шабуніна, в ГПУ направлено заяви про злочин 5 осіб з санкційного списку – В. Захарченка, А. Клюєва, О. Януковича, О. Єфремова, Ю. Іванющенка.

«Ще 2 місяці тому ми були приголомшені, що ГПУ не спромоглася навіть порушити кримінальне провадження щодо Іванющенка, в якого тільки у Швейцарії арештовано 32 мільйони доларів та 72 мільйони франків!», – пише Віталій Шабунін.

«Більш того, за нашою інформацією, ГПУ надавала офіційну відповідь тому ж Іванющенку, що стосовно нього жодних проваджень не ведеться. Вочевидь, адвокати «Юри Єнакієвсього» не забарилися показати її в суді у Люксембурзі», – додає він.

До ГПУ було направлено три заяви про злочин щодо діянь Іванющенка та пов'язаних з ним компаній, однак у Генпрокуратурі зявили, що направили заяву для вивчення в прокуратуру Луганської області.

Свою бездіяльність прокуратура обгрунтовує поганим Кримінально-процесуальним кодексом, поганим Печерським судом та новим законом «Про прокуратуру», який ніби-то знімає всю відповідальність в ГПУ за слідство, пише голова правління Центру протидії корупції.

Читайте також: У СБУ дотримуються версії, що бойовиків фінансує Янукович і Ко

«За 2-3 тижні Україна не лише втратить можливість повернути арештовані в Європі активи, але й осоромиться на весь світ тим, що не здатна розслідувати злочини, де крадуть мільярдами. А пани в санкційному списку ЄС вийдуть героями та жертвами політичних переслідувань», – резюмує Віталій Шабунін.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: