Новий трудовий кодекс: працювати з 15 років – можна, фліртувати – ні

Читать на русском

Незабаром українці почнуть працювати за новим Трудовим кодексом (ТК). Він повинен замінити чинний ще з радянських часів Кодекс законів про працю (КзпП).

Це вже третій варіант кодексу за останні 4 роки. Два попередні не пройшли друге читання в Раді, і тепер, за законом, після обрання нового парламенту все треба починати спочатку. Розглядати ТК будуть наступного року, а поки він розміщений на сайті Мінсоцполітики для обговорення, пише «Слово і Діло», з посиланням на «Сегодня».

За новим Трудовим кодексом забороняється відмовляти в прийомі на роботу особам, які мають право допгарантіі при працевлаштуванні: батьки-одинаки, діти-сироти старше 15 років (за згодою опікунів); молодь після закінчення ПТУ; особи, яким залишається менше 10 років до пенсії.

Щодо робочого часу, то працювати можна у дві (по 12 годин), три (по 8 годин) або чотири зміни (по 6 годин), але не більше 40 годин на тиждень.

А за роботу вночі тариф буде вище – не менше, ніж на 30% (зараз на 20%).

На обід відводиться 30 хвилин перерви (зараз мінімальний час не регламентується, тільки максимальний – 2 години). Якщо це неможливо технічно, роботодавець зобов'язаний забезпечити можливість відпочинку і прийому їжі в робочий час без подовження робочого дня.

Працівник має право взяти до 4 днів поспіль в рахунок відпустки у зручний для нього час (зараз такої норми немає). Також можливо буде взяти частину відпустки грошима, але за умови, що на відпустку залишиться не менше 24 днів на рік.

На відміну від КЗпП, в Трудовому кодексі вперше детально прописана заборона на дискримінацію працівників за будь-якою ознакою – віковою, соціальною, расовою, сексуальною, а також у зв'язку зі станом здоров'я, якщо це не заважає роботі (наприклад, людина хвора на СНІД).

Читайте також: У Радуцького вже знають, як реформувати медичну галузь Києва

Також чітко прописана відповідальність за спроби флірту і словесне або фізичне приниження людини (наприклад, жінку з метою образи назвали повією, або чоловіка – геєм). Ображений може поскаржитися на це керівництву, профспілкової організації або в суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: