За підбурювання до непокори силовики можуть сісти на 3 роки

Читать на русском

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності силовиків за заклик до непокори законним наказам начальника.

Ініціатором відповідного законопроекту №1295 від 08.12.2014 року виступила народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Ірина Фріз, пише «Слово і Діло».

Так, проектом закону пропонується доповнити КК України статтею 4021, яка передбачає, що призов до непокори (заклик до відкритої відмови працівника правоохоронних органів, військовослужбовця Держприкордонслужби, Збройних сил України, НГУ, СБУ виконати законний наказ начальника у сфері захисту територіальної цілісності України, державного кордону України, державного суверенітету України, протидії збройній агресії) карається позбавленням волі на строк до трьох років.

При цьому ті самі дії, вчинені групою осіб або які спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Якщо ж заклик до непокори був здійснений в умовах воєнного стану, то винуватцеві загрожує позбавлення волі на строк від восьми до десяти років.

Законопроектом передбачається, що кримінальна відповідальність настає тільки у випадку, коли заклик до непокори стосується тільки законного наказу начальника. Таким чином, законопроект дозволяє зберегти можливість уникнення відповідальності у випадках закликів, пов'язаних з незаконними наказами начальника, що суперечать Конституції України, як, наприклад, під час Революції Гідності 2014 року.

Читайте також: Військова прокуратура порушила кримінальну справу проти військових за непокору

На думку автора документу, ухвалення даного законопроекту дозволить запобігти дезорієнтації особового складу правоохоронних органів, Держприкордонслужби України, ВСУ, Національної гвардії, СБУ в результаті відповідних дій з боку ворога і його агентурної мережі або колабораціоністів, а також дозволить попереджувати злочини, передбачені статтею 402 Кримінального кодексу Україна (непокора).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: