Петренко люструє, а опозиція оскаржує

Читать на русском

Міністр юстиції Павло Петренко відзвітував, що під першу хвилю люстрації підпали 357 чиновників.

Про це він розповів на брифінгу 5 грудня, пише «Слово і Діло», з посиланням на «Інтерфакс».

За словами міністра, перший етап так званої автоматичної, трудової люстрації торкнувся вищих посадових осіб, які займали керівні посади в міністерствах, відомствах, їх перших заступників, керівників силових органів, прокуратури, МВС, а також керівників областей.

«Станом на сьогоднішній день до Єдиного реєстру люстрованих внесено 357 осіб. Це виключно керівники найвищого рівня, які потрапили під безумовну люстрацію», – підкреслив Петренко.

Однак на такі дії влади одразу відреагували в опозиції. Так, Нестор Шуфрич запевнив, що «Опозиційний блок» оскаржить люстрацію у Конституційному суді, щоб з'ясувати, наскільки закон про люстрацію відповідає Конституції.

А Михайло Добкін пообіцяв, що в Харкові буде створено юридичний штаб громадського руху із захисту прав людей, постраждалих від закону «Про очищення влади».

Ще один депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Долженков 20 жовтня 2014 року заявив, що в наступному скликанні Верховної Ради України «Опозиційний блок» скасує закон про люстрацію.

Натомість в уряді зупинятись не планують. Так, за словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, у грудні має розпочатись люстрація суддів, а з квітня 2015 року цей процес торкнеться і територіальних органів влади.

Про другу хвилю люстрації говорить і міністр юстиції Павло Петренко. За словами Петренка, в першу чергу мова йде про Кабінет міністрів, про центральні органи правоохоронних структур, а також про судові органи.

Читайте також: Конститутційний суд залишиться нелюстрованим ще на півроку

«Друга хвиля люстрації – це план проведення поетапних перевірок», – пояснив Петренко. Так, за його словами, очікується, що з весни 2015 року перевірки будуть проходити на обласних рівнях, а в кінці того ж року вони дійдуть і до рівня районів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: