Яресько, Абромавічус, Квіташвілі: що обіцяють мінстри

Читать на русском

Нові громадяни України, а вже й новообрані міністри, окреслили свій план дій і надали перші обіцянки.

Система народного контролю «Слово і Діло» вирішила промоніторити, чи давали схожі обіцянки наші політики.

Так, за словами Наталії Яресько, новоспеченої міністра фінансів, першим і ключовим завданням для її відомства є прийняття бюджету на 2015 рік та змін до Податкового кодексу.

Читайте також: Стець ще восени говорив про створення Міністерства

Про це два місяці тому заявляв і Арсеній Яценюк. Він запевнив, що без урахування проведення податкової та бюджетної реформ проект державного бюджету на 2015 рік не буде подаватися до Верховної Ради. Також, Яресько додала: вона хоче збільшити надходження до бюджету без тиску на бізнес.

Порівняти обіцянки міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавічуса з українськими політиками виявилось складніше. Міністр фінансів на брифінгу після його призначення був не голослівним. Лише загалом окреслив свій план дій.

«Будемо діяти швидко, відкрито, по-європейськи й у мене є гарне передчуття, що ми можемо щось хороше зробити», - заявив Абромавічус. Також він зазначив, що головні напрями діяльності Міністерства буде озвучено протягом 48 годин. 

Міністр охорони Квіташвілі планує модернізувати систему охорони здоров'я. «Нам треба, щоб тут була така медицина, яка б для людей працювала скрізь і була доступна для всіх», - підкреслив міністр.

Про реформування говорив уже екс-міністр Олег Мусій, він мав на меті на кінець 2014 року презентувати Національну стратегію побудови нової системи охорони здоров’я, де має прописуватись, який орган за що відповідає в побудові нової системи, а також будуть визначені чіткі терміни виконання конкретних положень.

Нагадаємо, іноземних фахівців запросили до України, аби вони допомогли у проведенні реформ та боротьби з корупцією.

Однак деякі експерти ставляться до цього скептично. Так, у коментарі «Слову і Ділу» колишній керівник ГУР Міністерства оборони, екс-заступник голови СБУ, генерал-лейтенант Олександр Скипальский заявив, що іноземці замість боротьби з корупцією можуть стати її провідниками.

«Я боюсь, щоб наша дійсність не перекрутила й не перевиховала цих людей. Реальних кроків щодо боротьби з корупцією поки що немає, тільки обіцянки. Ні один корупціонер не знятий з посади в Україні. Досвід деяких держав показує, що іноземці, обіймаючи високі посади у країнах, де процвітає корупція, замість боротьби з нею стають її учасниками», – заявив генерал-лейтенант СБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: