Ціна європейського газу – 14 тонн золота

Читать на русском

Протягом жовтня Україна продала більше третини своїх золотовалютних запасів.

На кінець жовтня Національний банк України володів 26 тоннами золота, що на 14 тонн менше, ніж наприкінці вересня: такі дані статистики Міжнародного Валютного Фонду оприлюднило «Слово і Діло».

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева цю витрату вважає виправданою і необхідною аби підтримувати фіксований курс.

«Моя точка зору: коли у вас зруйнована промисловість, коли у вас в зоні АТО знаходиться 15% вашого промвиробництва, це 10% вашого ВВП. А якщо дивитися ширше – Донецька та Луганська область це 25% ВВП. Ми не могли отримати валютну виручку від компаній з цих регіонів», – заявила Гонтарева.

Народним контролем «Слово і Діло» 11 серпня була зафіксована обіцянка голови НБУ, в якій Гонтарева запевнила: для стабілізації курсу гривні Нацбанк не буде витрачати золотовалютні резерви. Та вже на кінець жовтня золотовалютні резерви країни досягли мінімального значення за останні 9 років. Схожа ситуація була лише у березні 2005 року. Тож Валерія Гонтарева «провалила» свою обіцянку.

Читайте також: В Криму у 2015 році не буде обмінників валюти

Аналітики Commerzbank вважають, що продавати золото Києву довелося, щоб оплатити рахунки за газ, який купується в ЄС, і погасити квартальні виплати за кредитами МВФ.

Загалом, Валерія Гонтарева не виконала 17% своїх обіцянок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: