В Криму у 2015 році не буде обмінників валюти

Читать на русском

В окупованому Криму і Севастополі з початку жовтня почали закриватись російські банки, а вже у 2015 року закриють обмінники валюти.

Про це заявив заступник голови Банку Росії Михайло Сухов, повідомляє «Кримінформ», пише «Слово і Діло».

«Думаю, що єдине, що ми втратимо в позитивному сенсі слова, так це велика кількість пунктів обміну валюти. При Україні тут їх було близько 1500. Зараз ми не бачимо якоїсь спеціальної необхідності зберігати цю форму фінансового обслуговування», - сказав Сухов.

Він вважає, що, оскільки більшість відпочиваючих приїжджають з Росії, їм валюту міняти не потрібно і додав, що в Росії обмінників немає вже три роки.

Як відомо, у квітні окупаційна влада Севастополя прийняли закон про патентування діяльності з обміну готівкової валюти.

У перехідний період умовою роботи обмінників стала наявність агентського договору з кредитною установою. Якщо такого договору не буде, обмінний пункт закриють.

Також, починаючи з жовтня місяця російські банки почали закривати свої філії в окупованому Криму через Європейські санкції.

Банкіри пояснюють, що закриття офісів – вимушений крок, «пов'язаний із загостренням зовнішньополітичної обстановки та посиленням системних ризиків для банку... як на території Криму, так і в решті російських регіонів присутності». Зокрема, так пояснили закриття своїх кримських філіалів у «Промрегіонбанку».

Експерти підтверджують: співпраця з європейськими фінансовими інституціями змушує банкірів дотримуватися правил, які їм диктують іноземні партнери, для котрих Крим – окупована територія. До того ж, регіон населенням у менш як 2 млн для багатьох гравців не вартий ризиків (для порівняння: у Москві проживає понад 11 млн осіб, у Санкт-Петербурзі – майже 5 млн).

Нагадаємо, Національний банк України тимчасово звільнив переселенців з Криму від іпотеки.

Читайте також:Роботу найбільшої шахти Донбасу паралізовано

Дана умова застосовується в тому випадку, якщо об'єктом іпотеки є майно, розташоване в Криму.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: