Мінекології: ризики при розробці Чорноморського шельфу лежать на іноземцях

Читать на русском

В Міністерство екології та природних ресурсів повідомили, що весь ризик, пов'язаний із пошуком і видобутком корисних копалин у Чорному морі, повністю лягає на іноземних партнерів. Про це повідомляє портал «Слово і Діло» з посиланням на Інформаційно-аналітичний бюлетень Кабінету Міністрів.

Згідно з Угодою про розподіл продукції під час видобутку на шельфі Чорного моря (мова йде про площі Суботино, Абіха, Маякова і Кавказька), частка італійської Eni та французької Electricite de France (EDF) становить 55%, частка українських компаній – 45%.

При цьому у випадку відсутності комерційного відкриття та завершення проекту до етапу промислового видобутку, інвестиції іноземних компаній не повертаються. Таким чином, всі ризики, пов'язані з пошуком і видобутком нафти та газу, повністю лягають на іноземних партнерів, зазначають в Мінекології.

Згідно з повідомленням, іноземні компанії мають відповідну сучасну техніку для проведення видобутку в особливо складних умовах (ділянки надр і родовищ в морських акваторіях).

Окрім освоєння глибоководної частини шельфу Чорного моря об’єми видобутку газу в Україні планується наростити за рахунок видобутку нетрадиційного газу у вигляді сланцевого, газу щільних пластів і вугільного метану.

Слід підкреслити, що попри перенесення відповідальності за ризики під час видобутку газу та нафти на шельфі Чорного моря  на іноземні компанії, уряд все ж розраховує на значне підвищення обсягів видобутку з даних територій.

Так, за словами прем’єр-міністра Миколи Азарова, в поточному році на двох бурових платформах, що розташовані на шельфі Чорного моря, видобудуть 1,8 млрд. куб. м газу, а в 2014-му  - 2,5 млрд. куб. м. Наступного року уряд планує пробурити дві свердловини на Скіфській ділянці шельфу Чорного моря.

Через три роки Україна буде повністю забезпечена власним газом, запевняє прем’єр-міністр Микола Азаров.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: