Офшори vs Україна: мінус 33 млрд. грн.

Читать на русском

21 жовтня міністр доходів і зборів Олександр Клименко заявив про те, що через офшори з початку 2013 року виведено з-під оподаткування 33 млрд. грн. Тому Україна вітає прийнятий "Великою двадцяткою" план боротьби з переміщенням прибутку та розмиванням бази оподаткування. Про це повідомляє проект "Слово і діло" з посиланням на УНІАН.

Зауважимо, що боротьба з офшорами – одна з улюблених тем українських політиків. Зокрема, про обмеження можливостей для використання офшорних операцій заявляли Президент України Віктор ЯнуковичПетро СимоненкоСергій СоболєвЮлій Іоффе. Мінімізація впливу офшорів є частиною виборчих програми партії "Свобода" та КПУ.  Міжнародне розслідування вивезених коштів до офшорів обіцяв провести Валентин Наливайченко.

Але, боротьба з офшорами не є суто українською особливістю. У звіті Boston Consulting Group вказується, що в 2012 році у світі в офшори було виведено 8,5 трлн. дол. І судячи з усього уряди інших країн теж не мають особливих успіхів, бо порівняно з попереднім роком, сума виросла на 6,1%. Те ж саме можна сказати і про ефективність Великої двадцятки, яка про свої "тверді" наміри - боротись з офшорами - заявила ще під час кризи 2008 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: