Незважаючи на санкції, Янукович і компанія можуть вільно одержати «шенген»

Читать на русском

Колишній президент України Віктор Янукович, екс-прем'єр-міністр Микола Азаров та ще 16 українських високопосадовців представників колишньої влади не зазнали жодних обмежень щодо права на одержання Шенгенської візи.

Про це інтернет-виданню «Українська правда» стало відомо з власних джерел у структурах ЄС, пише «Слово і Діло».

За словами співрозмовника видання, є 2 типи санкційних списків. Людям, чия діяльність спричинилась до загрози суверенітету й територіальної цілісності держави, забороняють в'їзд на територію Євросоюзу. Стосовно тих, хто вчинив економічні злочини, ЄС застосовує покарання через замороження активів, разом з тим не забороняючи їм пересуватися своєю територією.

До другої групи, за словами поінформованого джерела, було занесено таких колишніх українських посадовців: екс-президента Віктора Януковича та його синів Віктора та Олександра; екс-прем'єр-міністра Миколу Азарова із сином Сергієм; екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка; колишнього генпрокурора Віктора Пшонку разом із сином Артемом; екс-очільника СБУ Олександра Якименка; колишнього голову Адміністрації Президента Андрія Клюєва та його брата Сергія; заступника Клюєва Андрія Портнова; колишнього радника Президента Ігоря Калініна; екс-урядовців Олену Лукаш, Віктора Ратушняка, Дмитра Табачника, Раїсу Богатирьову; бізнесмена Сергія Курченка.

Читайте також: Коболєв: газовий контракт з РФ був більше потрібен Європі, ніж Україні

Разом з тим, тих осіб з цього списку, що їх уже оголошено в міжнародний розшук, заарештує Інтерпол одразу після перетину кордонів ЄС.

З усім тим, ще наприкінці квітня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Андрія Клюєва, Сергія Арбузова та Віктора Пшонку оголошено в міжнародний розшук. Ще раніше Інтерпол почав шукати Віктора Януковича, Миколу Азарова та Олександра Якименка.

Наприкінці лютого очільник МВС Арсен Аваков пообіцяв, що українського президента-втікача затримають.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: