Порошенко таємно вирішив узяти на себе частину повноважень Верховної Ради

Читать на русском

Венеціанська Комісія схвалила проект змін до Конституції, внесений Петром Порошенком до Верховної Ради ще 2 липня.

Законопроект досі не був розглянутий у парламенті, однак висновки щодо його правомірності – позитивні, пише «Слово і Діло», спираючись на документ, опублікований на сайті комісії Ради Європи «За демократію через право» (так звана «Венеціанська комісія»).

Згідно з текстом документу, Президент перебирає на себе частину повноважень парламенту, що стосуються окремих державних призначень. Так, наприклад, глава держави отримає виключне право без погодження з Верховною Радою призначати голів Антимонопольного комітету та Служби зовнішньої розвідки. Останній у свою чергу входитиме до складу підконтрольної Президенту Ради нацбезпеки і оборони.

До слова, у разі прийняття документу, самого секретаря РНБО Президент призначатиме за тією ж процедурою, що й раніше, а от для того, щоб звільнити його, згода Верховної Ради буде вже не потрібна.

Крім того, у законопроекті йдеться про позбавлення Президента виключного права пропонувати депутатам кандидатури міністра оборони та міністра закордонних справ. Згідно з документом, претендентів на ці крісла глава держави повинен буде узгоджувати з прем'єр-міністром.

Також зміни до Основного Закону ліквідують наглядову функцію прокуратури та затверджують у Конституції принцип децентралізації влади.

Читайте також: Розподіл депутатських мандатів у ВРУ VIII скликання

Підтримавши пропозиції в цілому, «Венеціанська комісія» водночас розкритикувала Порошенка за те, що він досі не провів публічного обговорення цього документу. Відомо також, що текст змін до Конституції ВК розглянула ще 10 жовтня, однак опубліковати його вирішили лише по завершенню виборчої кампанії в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: