ЦВК: якщо Рада не схаменеться, військові не зможуть проголосувати

Читать на русском

В Центральній виборчій комісії просять депутатів Верховної Ради захистити членів дільничих виборчих комісій на Донбасі та дати можливість проголосувати на виборах військовим.

У прес-службі ЦВК констатують: останній шанс зробити це у парламентарів буде 14 жовтня, інформує «Слово і Діло».

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський дорікнув депутатам Верховної Ради за зволікання із прийтянням законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації та проведення виборів народних депутатів України». За словами чиновника, він «був зареєстрований в парламенті ще в серпні. І він кілька разів ставився на голосування. Проте максимально набрав лише 179 голосів із 226 необхідних».

Охендовський нагадав, що перед достроковими президентськими виборами 25 травня Раді все ж таки вдалося оперативно зреагувати на вимоги ЦВК. «На жаль, зараз відповідні зміни, в тому числі й ті, що стосуються безпеки, до цього часу залишаються неухваленими», - констатує Охендовський.

Зокрема, за його словами, Центральна виборча комісія не зможе в рамках закону гарантувати безпеку членам ДВК та загалом убезпечити процес голосування в Донецькій та Луганській областях.

Крім того, без прийняття відповідних змін до законодавства, не зможуть взяти участі в голосування військові, що перебувають в зоні АТО і не мають при собі паспортів. В ЦВК просять парламент дозволити їм голосувати за військовими квитками.

Читайте також: На Донеччині лише третина населення зможе проголосувати на виборах

Охендовський також розповів, що в Донецькій області вибори можна буде провести лише в 13 з 21 окружних виборчих комісій, в Луганській - тільки в 5 з 11. Таким чином із 3,4 млн мешканців «проблемних» регіонів свої голоси зможуть віддати лише 1,46 млн.

В окремих випадках ЦВК доведеться «виходити за межі власних повноважень», що, на думку Охендовського, може спричинити численні скарги та тривалу судову тяганину з приводу результатів виборів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: