Поки Гройсман і Клімкін виконують, Яценюк продовжує найбільше обіцяти

Читать на русском

Наближення опалювального сезону та хитке перемир'я на Донбасі стали визначальною темою обіцянок українських політиків минулого тижня. Члени Кабінету міністрів виключенням не стали. Загалом же за останні 7 днів «Слово і Діло» зафіксувало 14 нових обіцянок урядовців. Ще 3 зобов'язання міністри виконали і одне - провалили.

Що обіцяли і що виконали?

Тема газу, що знову стала ключовою в українському політикумі, вийшла на перший план і в обіцянках прем'єр-міністра Арсенія ЯЦЕНЮКА. Давши з цього приводу аж 3 обіцянки, голова уряду знову став лідером за кількістю обіцянок серед українських міністрів. Так, 23 вересня він пообіцяв співвітчизникам, що Україна не відкликатиме свій позов, який вона подала проти Росії до Стокгольмського арбітражного суду, а також, що уряд затвердить директиви щодо газових переговорів 26 вересня. У свою чергу, європейським партнерам Яценюк пообіцяв, що транзит російського газу до Європи буде безперебійним.

Питанням опалення переймався цього тижня і віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку Володимир ГРОЙСМАН, пообіцявши частково замінити газ для українських ТЕС мазутом. Ще одна обіцянка Гройсмана стосувалася так званого закону про особливий статус Донбасу: урядовець запевнив, що норма про особливий режим самоврядування у регіоні почне діяти лише після проведення місцевих виборів.

З ситуацією на Донбасі була пов’язана і єдина нова обіцянка Сергія КВІТА. 24 вересня міністр освіти повідомив про рішення перенести Донецький національний університет до Вінниці.

Арсен АВАКОВ запевнив українців: доки триває антитерористична операція, Україна не буде продавати військову техніку за кордон. Крім того, 18 вересня Аваков заявив про намір створити замість міліції національну поліцію. Ці зміни – складова загальної реформи МВС. Саме цієї реформи стосувалася й обіцянка радника міністра Зоряна ШКІРЯКА.

Про очищення системи державних органів уже традиційно чимало говорив міністр юстиції Павло ПЕТРЕНКО. Так, 25 вересня він пообіцяв, що люстрацією чиновників буде займатися спеціальна Громадська рада. Також чиновник пообіцяв, що з 2015 року Україна перейде на спрощену процедуру надання публічних сервісів.

2 нових обіцянки цього тижня додав до свого досьє міністр фінансів Олександр ШЛАПАК: швидко стабілізувати гривню та зробити все можливе для отримання Україною другої позики від Всесвітнього банку.

Ну а міністр молоді та спорту Дмитро БУЛАТОВ пообіцяв на базі столичного Льодового палацу «Авангард» створити центр олімпійської підготовки для хокеїстів.

Виконаними обіцянками минулого тижня змогли відзначитись лише 2 українських міністри. Зокрема, такого статусу спеціалісти «Слова і Діла» надали обіцянкам Володимира ГРОЙСМАНА про неведення бойових дій в радіусі 20 км навколо місця падіння Boeing 777 малайзійських авіаліній та про те, що українська сторона не буде повертати територію, на якій розбився літак, силовим методом.

Другим урядовцем, чия обіцянка цього разу отримала статус «виконано» став міністр закордонних справ: в українському зовнішньополітичному відомстві був відновлений економічний департамент, як і обіцяв у липні Павло КЛІМКІН.

Єдиним членом Кабінету міністрів чия обіцянка протягом минулих 7 днів була перенесена у розділ невиконаних, став його голова – Арсеній ЯЦЕНЮК. 31 липня прем’єр пообіцяв внести до парламенту рішення щодо скорочення контролюючих органів, однак станом на 25 вересня відповідного законопроекту у Верховній Раді зафіксовано так і не було.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: