У Берліні озвучили деталі відновлення поставок російського газу в Україну

Читать на русском

Міністр енергетики Російської Федерації Олександр Новак заявив, що постачання газу в Україну відновиться вже у жовтні, якщо Україна здійснить передплату в розмірі 2 млрд дол.

Про це він сказав у п'ятницю після завершення тристоронніх газових переговорів у Берліні, інформує «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

При цьому, заступник голови єврокомісії Гюнтер Еттінгер уточнив, що йдется про 5 млрд кубометрів блакитного палива за ціною 385 дол за тисячу кубів, а зазначені 2 млрд дол — це сума передоплати. Ще 1,1 млрд Україна зобов'язується сплатити до кінця року.

У свою чергу, міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан розповів, що Україна і Росія так і не досягли домовленості у питанні ціни на блакитне паливо. Єврокомісія висунула компромісний варіант щодо поставок за ціною 385 доларів до завершення розгляду справи у Стокгольмському арбітражному суді.

«ЄК запропонувала як проміжну ціну, до врегулювання ситуації в арбітражному суді, на осінньо-зимовий період ціну $385 за 1 тис. куб. м. Але ця ціна, яку пропонувала ЄК, має бути комерційною ціною, незалежною від рішень російського уряду», - розповів Продан.

Для того, щоб домовленості набули чинності, відповідні рішення мають затвердити уряди обох країн. Підписання остаточного документу заплановане на кінець наступного тижня.

Пізніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що український уряд готовий підписати тимчасовий договір про постачання газу на зазначених вище умовах.

Читайте також: Реверс газу з Європи в Україну

Нагадаємо, сьогодні міністр регіонального розвитку Володимир Гройсман пообіцяв, що до 1 жовтня Україна буде повністю готова до опалювального сезону.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: