Пошуком загиблих на окупованій бойовиками території займаються волонтери

Читать на русском

Бойовики самопроголошених ДНР та ЛНР дозволяють пошук тіл загиблих українських бійців виключно волонтерам.

Про це у вівторок розповів голова правління ВГО Союз «Народна пам'ять» Ярослав Жилкін, передає кореспондент «Слова і Діла».

Наразі у співпраці з Міністерством оборони у зоні конфлікту діє нечисленна волонтерська група представників Союзу «Народна пам'ять» - організації, що зазвичай займається пошуком та відновленням могил солдатів Першої та Другої світової воєн. За перші дні роботи в зоні АТО добровольці відшукали 18 тіл солдатів.

«В перший день нам вдалося знайти 9 солдатів, розвідати дані на наступний день. Ну і по сьогоднішній день група працює. Працюємо зараз поки в районі Савур-Могили. Була одна розвідка проведена в районі Іловайська, але там були труднощі з тим, що дорога була грунтова замінована. Ми побачили підірвані цивільні автівки і прийняли рішення, що наступна поїздка пошукова буде з іншого боку, там, де дозволяє безпека», - повідомив Жилкін.

Серед труднощів роботи експерт виділяє в першу чергу морально-психологічний аспект. Крім того, стан тіл часто не дозволяє ідентифікувати особу, а спеціальних ідентифікаторних жетонів при більшості з них немає, констатує Жилкін. «Не знаю, чи були вони, але це сильно полегшило б нашу роботу», - каже представник «Народної пам'яті».

На додачу, волонтерам не вистачає транспорту, рефрижераторів, палива - з цим частково допомагають підприємці, частково - армія. Також пошукова група гостро потребує водіїв зі своїм транспортом та професійних саперів, які не є чинними військовослужбовцями - адже терористи не допускають на контрольовану територію військових.

Читайте також: На Донбасі буде створена «спеціальна зона» у складі України – Луценко

Нагадаємо, вчора стало відомо, що за час перемир'я з полону терористів було звільнено 1200 заручників. Крім того, Президент пообіцяв розслідувати обставини загибелі військових у зоні антитерористичної операції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: