Бюджетна децентралізація може підірвати обороноздатність України

Читать на русском

Фінансовий експерт Олександр Царук вважає, що децентралізація бюджетної системи закінчиться послабленнями виконавчої влади і зниженням обороноздатності країни.

Про це він заявив в коментарі «Слову і Ділу», відповідаючи на запитання щодо обіцянки міністра фінансів України Олександра Шлапака з приводу ініціювання проведення реформи міжбюджетних відносин в регіонах.

Остання, як відомо, включатиме забезпечення фінансової автономії місцевих бюджетів, закріплення за місцевими бюджетами постійних джерел надходжень, розширення дохідної бази місцевих бюджетів та ін.

За словами експерта, децентралізація бюджетної системи, може досить швидко зазнати поразки, оскільки економічними важелями доведе ініціаторам цих процесів хибність обраного шляху.

Читайте також: Україні необхідний єдиний Фіскальний кодекс – Новак

«В кінцевому випадку, постраждають працівники бюджетної сфери та дотаційні галузі економіки. Наявність політичної волі для децентралізації бюджетної системи у сучасних пролітних еліт має бути підкріплена глибоким розумінням того, що цей процес закінчиться послабленнями виконавчої влади, зниженням обороноздатності країни та сприятиме подальшій стагнації дотаційних південно-східних регіонів» - говорить спеціаліст.

За його словами, неглибокий аналіз бюджетних взаємовідносин цих регіонів та структури їх виробництва доводить, що південно-східним областям унітарний устрій держави більш потрібний аніж центру і заходу України.

Децентралізація вимагатиме докорінної зміни податкової системи та механізму перерозподілу податків, ПДВ центральний бюджет вже не зможе відшкодовувати, тому його потрібно буде або відмінити або відмовитись від ідеї його відшкодування експортерам, які зосереджені у дотаційних південно-східних регіонах, підкреслює Царук.

Теж саме, на думку експерта, стосується і заробюітних плат шахтарям, вчителям, медикам, міліції, які треба буде платити із бюджетів Донбасу.

«Саме зазначені економічні фактори, штовхали політичні та ділові еліти південного-сходу України отримати і утримувати владу у центрі розподілу доходів країни, а не забезпечувати автономність їх дефіцитних бюджетів. І в таких умовах, децентралізація бюджетної системи може носити лише декоративний характер», - підсумував експерт.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: