Україні необхідний єдиний Фіскальний кодекс - Новак

Читать на русском

Голова Комітету економістів України Андрій Новак переконаний, що Кабінет міністрів у 2014 році не те що не здійснив реальних економічних реформ, а навіть їх не зініціював.

Про це він заявив в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» стосовно перспектив української економіки до кінця року.

За словами Новака, економічна ситуація в країні більшою мірою залежить від військово-політичної ситуації.

«Історія показує, що стан війни, це найкращий час змінити країну. Проте, на жаль, рішучих змін ми не спостерігаємо, немає курсу на глибокі реформи», - говорить спеціаліст.

На його думку, з початку року уряд не те що не здійснив, а навіть не зініціював їх. Тому, по словам Новака, шансів на швидкі і глибокі зміни у 2014 році чекати марно, цей рік вже практично втрачений.

Читайте також: Курс гривні в Україні: огляд обіцянок від «Слова і Діла»

«Країна явно потребувала зміни економічної системи в цілому. У нас кодексна правова конструкція в державі, тобто економічна система – це набір економічних кодексів. Саме тому, потрібно було запропонувати абсолютно інший Податковий, Митний, Бюджетний, Господарський і Трудовий кодекси, а не «ліпити» щось з існуючих. Адже там вже нічого не «зліпиш». Їх структура абсолютно непродуктивна і наслідки ми бачимо по нашій економіці», - переконаний Новак.

Крім того, за його словами, Бюджетний і Податковий кодекси мають існувати не як два документи, а як один під назвою «Фіскальний кодекс». Тому що податкова і бюджетна система дуже тісно пов’язані системи, акцентує він.

Читайте також: Шлапак: дефіцит держбюджету України сьогодні становить 30 млрд грн

«Враховуючи те, що ця Верховна Рада вже доживає останні дні і нас чекають дострокові парламентські вибори, то новий парламент зможе почати реальну роботу не раніше середини листопада в кращому випадку. А це означає, що як мінімум, бюджетний процес на наступний рік буде здійснюватись на діючій законодавчій базі, наслідком чому уже зараз можна констатувати втрату можливістей економічного реформування не лише на 2014, але й 2015 рік», - підсумовує Новак.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: