Курс гривні в Україні: огляд обіцянок від «Слова і Діла»

Читать на русском

Проект «Слово і Діло» вирішив провести огляд обіцянок політиків стосовно курсу гривні.

Питання стабілізації курсу гривні та недопущення дефолту в країні є одним із головних завдань нового українського уряду.

Почнемо з того, що з обіцяного вдалося виконати політикам. 

Так, Арсеній Яценюк в квітні 2014 року обіцяв, протягом двох тижнів після оголошення рішення про кредит від МВФ, відразу стабілізувати курс гривні. Упродовж двох тижнів (з 11 по 25 квітня 2014 року) уряду таки вдалось стабілізувати курс гривні. Зокрема, курс долара знизився з 13 до 11,3 грн. Такого результату було досягнуто завдяки відключенню 14 банків від операцій на міжбанку. Разом із тим, 25 квітня було зафіксовано незначне зростання курсу. 

Читайте також: Інфляція може бути більшою, ніж декларує уряд - Кушнірук

Степан Кубів виконав обіцянку стосовно того, що Національний банк не витрачатиме золотовалютні резерви на стабілізацію курсу гривні. У червні - липні 2014 року курс гривні по відношенню до долара не був стабільним. Зокрема, в середині червня відбувся стрибок, в результаті вартість 1 долара зросла з 11,63 до 11,88 гривень. Згодом відбувся зворотній процес. Однак невдовзі відбулось чергове підвищення. Лише за 24-29 липня курс долара (покупка) на міжбанку зріс з 11,65 до 12,08 гривень. Станом на 30 липня цей показник коливався в межах 12,1-12,14 гривень за долар. 

Крім того, Кубів стримав слово та не витратив на підтримку курсу гривні жодного долара. Так, у квітні - травні 2014 року Нацбанк не здійснював інтервенцій із продажу іноземної валюти з метою підтримати курсу гривні. Разом із тим, 6 травня Україна отримала перший транш кредиту від МВФ у розмірі 3,19 млрд доларів. Частина цієї суми одразу ж була спрямована на збільшення золотовалютних резервів держави. Метою цього кроку була стабілізація курсу гривні, однак цього не відбулось. Зокрема, 8 травня курс долара на міжбанку становив 11,65 грн (покупка) - 11,85 грн (продаж); 23 травня ці показники сягнули 11,93 грн і 12,04 грн відповідно. Після цього курс долара почав поступово знижуватись. З метою згладити валютні коливання Нацбанк 30 травня здійснив вихід на міжбанківську біржу, придбавши валюту на суму в 215 млн доларів. Отже, в кінці травня 2014 року НБУ додатково поповнив валютні резерви країни, простимулювавши таким чином попит на гривню. 

В той же час Кубів та Ксенія Ляпіна  не змогли стабілізувати курс гривні після отримання першого траншу кредиту МВФ. Також не вдалося Кубіву стабілізувати курс гривні по відношенню до долара.

В свою чергу, Гонтарєва запевняла, що для стабілізації курсу гривні Нацбанк не буде витрачати золотовалютні резерви. 

Міністр фінансів України Олександр Шлапак в травні 2014 року має наміри утримати в поточному році середній курс долара в межах 10-10,1 грн за 1 долар. Крім того, Олександр Шлапак в травні 2014 року запевняв, що подальшого підвищення курсу гривні по відношенню до долара не буде, але обіцянку не стримав. У червні - липні 2014 курс гривні по відношенню до долара не був стабільним. Зокрема, в середині червня відбувся стрибок, в результаті вартість 1 долара зросла з 11,63 до 11,88 гривень.

Проект «Слово і Діло» планує і далі стежити за виконанням обіцянок щодо стабілізації курсу гривні.


 

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: