Гройсман: українські контролюючі органи відмивають по 8 млрд грн щороку

Читать на русском

Віце прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає, що Державна архітектурно-будівельна інспекція, Державна реєстраційна служба, Держкомзем та екологічна інспекція є осередком корупції у центральних органах влади.

Про це він розповів в інтерв'ю журналу «Новое Время», передає «Слово і Діло».

«За останні роки була створена не просто система корупції, а жорстка, зрозуміла вертикаль. Наприклад, створили Державну архітектурно-будівельну інспекцію - структуру, котра займається дозволами у сфері будівництва. Або Державну реєстраційну службу, що займається реєстрацією нерухомості, Держкомзем», - описує ситуацію Гройсман.

Не менш корумпованою, за його словами, є також екологічна інспекція. «Під них побудували надзвичайно жорстку вертикаль - усіх призначали з Києва. І вибудували тіньові тарифи», - каже віце-прем'єр.

Читайте також: Порошенко має навести лад у системі держзакупівель для АТО - Охріменко

До прикладу, об'єкти площею більше 5 тис. кв. м. реєструвалися виключно у Києві. Об'єми хабарів були настільки великі, що навіть підрахувати важко, розповідає Гройсман. «За кожен будинок, торговий центр, будівлю - платили за все. Це чисто бандитська психологія, котра була перекладена на держапарат».

Перше, що треба зробити, щоб уникнути цього - перевести всі адміністративні послуги у розпорядження місцевих органів влади та зменшити кількість дозвільних та погоджувальних процедур. За словами віце-прем'єр-міністра, в країні більше 80 контролюючих органів, через які проходять близько 8 млрд грн нелегальних коштів щороку.

«Слово і Діло» зафіксувало 239 обіцянок віце-прем'єра Володмимра Гройсмана, з яких він наразі виконав половину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: