Спеціалісти вказують на необхідність зміни законопроекту про санкції

Читать на русском

Головне науково-експертне управління парламенту відзначає розмитість законопроекту про санкції, поданого на розгляд урядом.

Про це «Слово і Діло» повідомляє з посиланням на офіційний висновок головного науково-експертного управління Верховної Ради України, що підготований за підсумками аналізу проекту закону про санкції №4453а від 08.08.2014.

У першу чергу, парламентські спеціалісти акцентують увагу на потребі уточнення назви майбутнього закону.

«Термін «санкція» є загальним правовим терміном, використання якого не дозволяє точно визначити зміст проекту. Тим більше, що згідно з частиною 1 статті 1, під санкціями в законі мають розумітися «спеціальні економічні та обмежувальні заходи», – йдеться у висновку.

Саме тому, на думку експертів, назву документа доцільніше викласти в редакції: «Про спеціальні економічні та обмежувальні заходи для захисту національних інтересів України».

Крім того, профільне управління звертає увагу депутатів і на процедурні аспекти ухвалення рішення щодо запровадження санкцій.

Так, на думку його фахівців, підстави для застосування санкцій у частині 1 статті 3 законопроекту мають бути визначені більш чітко.

«Зокрема, слід визначити, хто саме і в якій формі встановлює «дії іноземної держави, іноземної юридичної чи фізичної особи, інших суб’єктів, що створюють реальні та потенційні загрози національним інтересам України» (пункт 1 частини 1 цієї статті) або «факти порушень Загальної декларації прав людини» (пункт 4 цієї статті)», – йдеться в тексті юридичного висновку.

Нагадаємо, що раніше прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк обіцяв, що введе санкції щодо громадян РФ, які підтримують терористичні організації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: