З необхідних 11 млрд на державні закупівлі МОЗ має лише 2

Читать на русском

Міністерство охорони здоров'я вимагає додаткових 9 мільярдів гривень на державні закупівлі і змушене звертатися за гуманітарною допомогою до міжнародних організацій.

Про це, як передає кореспондент «Слова і Діла», на брифінгу розповів міністр охорони здоров'я Олег Мусій.

При розрахунку витрат бюджету на державні закупівлі ліків за основу були взяті ціни 2013 року, які в умовах девальвації гривні та введення 7-відсоткового податку на додану вартість для ліків, суттєво відрізняються від сьогоднішніх реалій, пояснив Мусій. За його словами, різниця в ціні на препарати рік тому і нині сягає 60%, тож коштів, виділених із бюджету на державні програми, явно недостатньо.

«Якщо на 60% підвищилися ціни, тієї кількості закуплених медикаментів, які ми купили в 2013 році нам здійснити буде неможливо фізично. Забезпеченість станом на 2013 рік сягала близько 40-45% за всіма державними програмами. Якщо зараз середнє підвищення ціни становить близько 40% , то ми зможемо покрити потреби по державних програмах тільки на 30%», - наводить математику розрахунків міністр.

«Враховуючи це, більше місяця тому Міністерство охорони здоров'я звернулося до Кабінету міністрів України, а також до Комітету з питань охорони здоров'я Верховної Ради про необхідність збільшення бюджету на державні закупівлі. І ця сума сягає 9 мільярдів гривень», - каже Мусій.

Доки у Кабміні шукають кошти, чиновники міністерства звернулися до Всесвітньої організації охорони здоров'я, ЮНІСЕФ, Світового Банку та інших міжнародних організацій із проханням надати Україні гуманітарну допомогу. Найбільше в МОЗ чекають допомоги у постачанні вакцин.

Нагадаємо, нещодавно прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що ініціюватиме відставку Мусія через провал програми вакцинації, щоправда депутати відставку міністра не підтримали. На початку липня сам Мусій стверджував, що його звільнення лобіюють корупціонери, з якими він бореться.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: