Військові мали повне право здатись в полон - Мішин

Читать на русском

Директор Київського Інституту мирних досліджень Андрій Мішин, вважає, що українські військові в зоні АТО стали заручниками внутрішньополітичних колізій.

Таку думку він висловив «Слову і Ділу», коментуючи заяву Семена Семенченка  з приводу того, що кілька сотень українських військових «відійшли» на територію Російської Федерації.

«Безумовно, драматичний вчинок українських військовослужбовців пояснюється тим, що вони, в прямому сенсі, стали заручниками внутрішньополітичних, міжнародно-правових та військово-стратегічних колізій антитерористичної операції (АТО)», - стверджує експерт.

За словами Мішина, спочатку під Указом Президента України № 405/2014, «Про рішення РНБОУ від 13 квітня 2014 року «Про термінові заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» малася на увазі двомісячна поліцейська акція за участю армії, і без застосування зброї. Але вже через тиждень, з його слів, пролилася перша кров (в сутичці близько Слов'янська загинули офіцер СБУ і місцевий житель) і почалася ескалація насильства.

«Через місяць вже велися повномасштабні військові дії з танковими обстрілами, ударами артилерії і авіації, часто за рамками національного та міжнародного правового поля. При цьому незаконні збройні структури налагодили постачання, у тому числі і важкого озброєння безпосередньо через українсько-російський кордон»- говорить Мішин.

На початку червня завдання перекриття цих поставок, за його інформацією, керівництво АТО вирішило розв'язати за допомогою розміщення військових частин і посилення прикордонних загонів вздовж периметра кордону.

«Але, не було враховано рельєф місцевості (панівні висоти в районі Саур-Могили), можливість масованого застосування бойовиками армійської артилерії, а також відсутність демаркації кордону з Росією. «Нейтральна смуга» досягає в деяких місцях більше двох кілометрів і бойовики цим скористалися, проводячи систематичні обстріли з боку РФ», - пояснює всю складність ситуації експерт.

Як наслідок, за його словами, в першій декаді липня підрозділи чотирьох армійських бригад - 51-й, 72-й, 79-й і 24-й, батальйон «Шахтарськ», частина батальйону «Азов» та прикордонний загін потрапили в оточення.

«За місяць командування АТО вирішити завдання розблокування котла не змогло. У солдатів скінчилися боєприпаси і продовольство, а втрати від артобстрілів в живій силі і техніці стали найбільш катастрофічними за весь час проведення АТО», - говорить Мішин.

Саме тому, з його слів, за всіма цивілізованими правилами ведення воєн і міжнародному гуманітарному праву, в цих випадках військовослужбовці здаються в полон. У світовій історії безліч прецедентів, коли через неможливість ведення бойових дій приймалась почесна капітуляція без складання зброї, акцентує увагу експерт.

Хоча для нього, все ж, загадкою залишається факт того, що хоча офіційно ми не ведемо, і точно не будемо вести воєнних дій проти Росії, однак перші 16 військовослужбовців, що перейшли в умовах форс-мажору кордон Росії та повернулися в Україну, вже судять у Запоріжжі за статтею «добровільна здача в полон через боягузтво або легкодухість.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: