Мешканці зони АТО почали самостійно чинити опір бойовикам – РНБО

Читать на русском

У Раді національної безпеки та оборони констатують, що місцеве населення на Луганщині та Донеччині поволі об'єднується в рух опору проти проросійськи налаштованих сепаратистів.

Про це на брифінгу 20 липня повідомив речник РНБО Андрій Лисенко, пише «Слово і Діло».

«За оперативною інформацією, в Донецьку та Луганську вже простежується рух опору місцевих мешканців проти терористів. Людям набридло спостерігати за тим, як бандити грабують, вбивають та знущаються над місцевим населенням», – заявив Лисенко.

Щоправда, поки що такі групи нечисельні. Відомо також, що проти бойовиків месники використовують трофейну, відібрану в них самих зброю.

За даними РНБО, в полоні терористів на Донеччині та Луганщині перебувають щонайменше 396 осіб. Серед них є журналісти, політики, суддя та іноземний студент. Їхня доля наразі залишається невідомою. Загалом за час конфлікту бойовики захопили в полон не менш ніж 842 людини, 446 із яких вдалося звільнити.

Лисенко наголошує, що сепаратисти продовжують тероризувати місцеве населення. Використовуючи списки референдуму 11 травня, бойовики ходять по домівках луганчан і під дулами автоматів примушують вступати до їхніх банд. У Сєверодонецьку Луганської області терористи примушують жителів звільняти багатоповерхові будівлі для облаштування вогневих точок.

У Горлівці представники ДНР за минулу добу замінували кілька автомобільних мостів. Також сепаратисти активно експропріюють цивільні автівки й нерідко використовують місцевих жінок-водіїв.

Нагадаємо, протягом доби 18 липня в результаті боїв за Луганськ у місті загинули понад 2 десятки мирних жителів. 19 липня в Міноборони повідомили, що сили АТО взяли під контроль південно-східну частину Луганська та розблокували місцевий аеропорт.

Призначений 27 лютого секретар РНБО Андрій Парубій наразі спромігся виконати лише 7 із 22 обіцянок, зафіксованих системою «Слово і Діло». Натомість 9 із них вже отримали статус «не виконано». Серед таких – обіцянка завдавати авіаударів по російських вертольотах у разі перетину ними українського кордону.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: