Під стінами ВР Соболєв збирає прихильників люстрації влади

Читать на русском

Сьогодні під стінами Верховної Ради України пройде акція прихильників проведення люстрації влади. Активісти вимагатимуть від депутатів якнайшвидше ухвалити закон «Про очищення влади». 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Люстраційного комітету при Кабінеті міністрів України Єгор Соболєв, який закликав громадські організації та активістів приєднатися до акції, передає «Слово і Діло».

«Більше чекати сенсу нема. Більше чотирьох тижнів тому ми запропонували тоді ще новообраному Президенту закон «Про очищення влади», який передбачає перевірку кожного судді, прокурора, міліціонера та посадовця за допомогою детектора брехні. Ми хотіли, щоб Петро Порошенко вніс закон від свого імені до Ради з коментарем: «Голосуйте або я вас розпущу. Цього не сталося», – наголосив він

Крім того, Соболєв заявив, що Люстраційний комітет вимагає включення до складу кожної комісії одного журналіста та одного громадського активіста з оприлюдненням інформації про початок кожної перевірки так, щоб громадяни могли поділитися з комісіями важливими фактами про тих, кого перевірятимуть, та з вимогою автоматично видати вовчий квиток усім, хто не зможе пояснити походження майна своєї родини, хто був помічений у підтримці зазіхань на нашу територіальну цілісність, хто сидів на керівних посадах під час розстрілу Майдану, хто в минулому був пов'язаний із КДБ, хто вийшов із керівних комітетів компартії та комсомолу.

Також Соболєв повідомив, що в п'ятницю на розгляд парламенту планується внесення закону "Про очищення влади". Наразі ведуться перемовини з представниками всіх сил коаліції, щоб зібрати необхідну кількість підписів під законопроектом.

В системі «Слово і Діло» зафіксовано 83 обіцянки, що стосуються люстрації влади. Однак, незважаючи на численні заяви політиків, справа досі не зрушила з мертвої точки.

Нагадаємо, Петро Порошенко у своїй передвиборчій програмі обіцяв, що в разі перемоги проведе антикорупційну люстрацію судових, правоохоронних, податкових та митних структур.

У квітні Олег Тягнибок заявляв, що найближчим часом законопроект про люстрацію буде розглядатися в парламенті.

Зафіксовано й декілька обіцянок, які прозвучали вже в період Євромайдану від лідера ВО «Батьківщина» Арсенія Яценюка. Вони стосуються ухвалення закону та передбачення повної люстрації суддівського складу в опозиційному проекті конституційної реформи. 

Обіцяв люструвати владу й лідер партії «УДАР» Віталій Кличко. Політик заявляв, що визначати тих, хто не гідний працювати в органах влади повинні громадяни України після перевірки чиновників на предмет їх причетності до корупційних дій. Проте і його заява поки перебуває в процесі реалізації.

Сайт «Слово і Діло» й надалі пильнуватиме, як розвиватиметься ситуація щодо люстрації українських політиків та приєднується до акції протесту, яка сьогодні пройде під стінами ВР.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: