Українська влада в питанні люстрації далі заяв не йде

Читать на русском

Станом на 31 березня в системі «Слово і Діло» зафіксовано 83 обіцянки, які стосуються люстрації влади. Проте, попри численні заяви політиків, справа досі не зрушила з місця.



Переважна частина заяв – це гасла передвиборних програм народних депутатів від ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та партії «УДАР», з якими вони йшли на вибори восени 2012 року. Поки що майже всі вони очікують на виконання, однак декілька з них вже встигли отримати статус невиконаних.

Так, у вересні 2012 року партія «УДАР» (у тому числі народний депутат Валентин Наливайченко) запевнили, що вже 1 жовтня буде оприлюднено прізвища чиновників та керівників, діяльність яких викликає найбільше нарікань у громадян, а зібрана інформація стане основою для низки антикорупційних розслідувань. Не дивлячись на те, що, за словами самого Наливайченка, в межах програми «Люстрація влади» партія зібрала понад 3 000 заяв про корупційні дії посадовців, «УДАР» так і не оприлюднив прізвищ корупціонерів.

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок заявляв, що його партія на розгляд парламенту першочергово винесе законопроект «Про люстрацію», однак восени 2012 року жодного відповідного законопроекту представниками ВО «Свобода» у парламенті зареєстровано не було.

Зафіксовано й декілька обіцянок, які прозвучали вже в період Євромайдану від лідера ВО «Батьківщина» Арсенія Яценюка. Вони стосуються прийняття закону про люстрацію та передбачення повної люстрації суддівського складу в опозиційному проекті конституційної реформи.

Обіцяв провести люстрацію влади і лідер партії «УДАР» Віталій Кличко. Політик заявляв, що визначати тих, хто не гідний працювати в органах влади, повинні громадяни України після перевірки чиновників на предмет їх причетності до корупційних дій. Проте і його заява поки перебуває в процесі реалізації.

Сайт «Слово і Діло» й далі пильнуватиме, як розвиватиметься ситуація щодо люстрації українських політиків.

Марина Щеннікова, «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: